eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Vizsgálják, hogy radikális volt-e a San Bernandino-i házaspár

"Felfoghatatlan mészárlás" - így jellemezte az első között érkező rendőrök egyike a kaliforniai San Bernandino-i lövöldözés helyszínét. A hatóságok továbbra is próbálják kideríteni, hogy az elkövetőt radikális iszlámista ideológia vagy a kollégái elleni bosszúvágy vezérelte az aprólékosan megszervezett támadásnál.

Mike Madden hadnagy, a kaliforniai San Bernandino-i szociális központba érkező első rendőrök egyike arról beszélt, mennyire megrázta, hogy haldokló emberek között kellett átgázolnia, hogy üldözőbe vegye az elkövetőket.

A hatóságok szerint 14 embert ölt meg és 21-et sebesített meg a 28 éves, chicagói születésű Syed Rizwan Farook és 27 éves felesége, Tashfeen Malik. A támadókat az őket üldöző rendőrök végül megölték.

"Kimondhatatlan mészárlást láttunk, a túlélők szemében tiszta pánikot láttunk" - mondta Madden hadnagy, aki 50 embert vezetett ki kollégáival az épületből. Elmondta azt is, nehéz volt számára továbbmenni sebesült és segítségre szoruló emberek mellett, miközben az elkövetőket üldözte.

A kaliforniai városban több százan emlékezte gyertyagyújtással az áldozatokra, miközben az önkormányzat nyilvánosságra hozta a neveiket. A legfiatalabb közülük 26, a legidősebb 60 éves volt.

Az FBI mostanra átvette a nyomozást és azt próbálja kideríteni, hogy a muszlim vallású, amerikai születésű Farook radikalizálódott-e vagy személyes sérelem miatt rendezett vérengzést.

Egy amerikai hírszerzési illetékes hozzátette, hogy ismert iszlámista szélsőségesekkel állt kapcsolatban a közösségi médiában - ám ezek az emberek "nem jelentős játékosok".

Jarrod Burguan, a San Bernandino-i rendőrfőnök közben ismertette, hogy milyen arzenált hagyott maga mögött a gyilkos házaspár. A központban 3, távirányítású csőbombát fedeztek fel, de ezek a hibás távirányító miatt nem működtek.
Amikor az őket üldöző rendőrök megölték őket, még mindig 1600 lőszerük volt bérelt autójukban.

A távolabbi, Redlandsban található otthonukban további 12 csőbombát, 3000 ezer lőszert és pokolgép előállításához használt eszközöket fedeztek fel. Emiatt felmerült, hogy további támadásokra is készülhettek-e.

"Világos, hogy bevetésen voltak. Nem tudjuk miért, ez volt-e az eredeti célpont vagy valami miatt hirtelen itt hajtott végre támadást" - mondta David Bowdich, az FBI Los Angeles-i irodájának igazgatóhelyettese.

A Chicagóban, pakisztáni családba született Farooknak nem volt priusza. Összesen 8 évet dolgozott abban a szociális központban, ahol a vérengzést rendezett a feleségével. Maga a feleség, Malik, 2014-ben, "menyasszony vízummal" érkezett Pakisztánból az Egyesült Államokba.

A vízumhoz szűrésen kellett átesnie, amelynek során megpróbálják megállapítani, hogy a kérelmező biztonsági kockázatot jelent-e. A pár a vérengzés előtt rokonoknál hagyta hat hónapos kislányát. Az áldozatok egyik kollégája azt mondta, Farook a vallás miatt összevitatkozott egyik zsidó munkatársával a lövöldözés előtti napokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Miközben az ukrán légvédelem egyre nagyobb nyomás alatt, mert Oroszország fokozta a légicsapásokat intenzitását, Volodimir Zelenszkij elnök sürgette partnereit, hogy gyorsítsák fel fegyverszállításaikat. Harkivban újabb támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg, míg Luhanszknál felfogták az inváziós erők rohamát az ukrán védelmi erők. Legfontosabb háborús híreink szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×