INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A terrorakciók megváltoztatták a francia kormány külpolitikáját

Infostart / InfoRádió
A francia területen elkövetett terrorakciók komoly változásokat idéztek elő a szocialista kormány külpolitikájában, újdonságnak számít, hogy a francia hadsereg szorosan együttműködik az oroszokkal. A francia légierő egyébként napok óta intenzíven bombázza az Iszlám Állam fővárosának számító Rakka városát.

A rendőrség különleges alakulata háromnegyed tizenkettőkor befejezte a francia főváros Saint-Denis nevű külvárosának központjában végrehajtott, amúgy hajnali fél ötkor elkezdett akcióját, amelynek során két vagy három terroristát megöltek, hármat pedig letartóztattak. Rajtuk kívül további négy személyt is őrizetbe vettek. A támadás során öt rendőr könnyebben megsebesült. A legfrissebb értesülések szerint a terroristák a párizsi La Defense nevű üzleti negyedben készültek merényletet elkövetni.

A ma reggeli akció egyik meglepetése egyébként az, hogy hajnali négy órakor nagy erőkkel körülvett lakásban legalább hat személy tartózkodott, köztük egy nő, aki az első rendőri fellépéskor felrobbantotta magát. A terroristák nagy száma azért jelent meglepetést, mert a pénteki párizsi vérengzések óta a hatóságok azt kommunikálták, hogy egy, maximum két személy lehet szökésben, amit nyilván az magyarázhat, hogy a nyomozás sikerének a biztosítása érdekében nem akarták fölfedni összes kártyájukat.

Ami a terrorista nőt illeti, a Bataclan koncerteremnél lezajlott vérengzés túlélői közül többen már pénteken jelezték, hogy a támadók között egy nőt is láttak, nem kizárt, hogy ez a személy azonos azzal, aki a szerda hajnali támadásban felrobbantotta magát.

Hajnalban egyébként még úgy tűnt, hogy a magukat egy lakásban elbarikádozó terroristák között a párizsi vérengzést kitervelő, belga állampolgárságú, tehát franciául tökéletesen beszélő Abdelhamid Abbaoud nevű dzsihadista is jelen van, ám jelenleg kérdéses, hogy ez az információ valóban helytálló-e.

Abdelhamid Abbaaoud személye egyébként számos kérdést vet fel az itteni elemzők körében, legfőképpen azt, hogy ez a legalább három éve körözött, az Iszlám Állam egyik fő toborzójának is számító személy miként tudott többször is megfordulni Szíriában, majd onnan a jelek szerint különösebb gond nélkül visszatérni Európába.

A francia területen elkövetett terrorakciók mindenesetre komoly változásokat idéztek elő a szocialista kormány külpolitikájában, abszolút újdonságnak számít ugyanis, hogy a francia hadsereg immár szorosan együttműködik az oroszokkal. A francia légierő amúgy immár harmadik napja intenzíven bombázza az Iszlám Állam fővárosának számító Rakka városát.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk