eur:
389.69
usd:
364.29
bux:
68100.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Repedezik az Iszlám Állam

Visszaszorulóban van az Iszlám Állam. A dzsihádista szervezetet meggyengítették a légicsapások, a szárazföldi műveletek és a pénzhiány. A szélsőségeseket azonban még korai lenne leírni - jegyzi meg elemzésében az Economist magazin.

8 millió ember felett uralkodik, de valójában egyre kevésbé működik államként az Iszlám Állam - írja az Economist brit gazdasági magazin. A dzsihádista szervezet tavaly látványos módon jelentős térségeket foglalt el Szíriában és Irakban.

A koalíciós légicsapások, a kurd, az Irán által támogatott sííta milíciák és az iraki hasereg akciói nyomán azonban kezd visszaszorulni és belső ellentétek is feszítik.

Az Iszlám Államot brutalitása és mesteri propagandamunkája tette a világ legveszélyesebb terrorszervezetévé. A múlt héten magukat az ISIS követőinek mondott támadók öltek meg több turistát egy tunéziai múzeumban. A propagandisták által megihletett, fiatal nyugati muzulmánok próbálnak csatlakozni soraihoz és több országban fegyveres csoportok az Iszlám Államnak esküsznek hűséget.

Ennek ellenére repedések jelentek meg az úgynevezett Kalifátus falán - írja az Economist.

Tavaly nyárhoz képest 13 ezer négyzetkilométert, területei egynegyedét vesztette el, magasrangú vezetői közel felét megölték a harcokban és fogyatkoznak a pénzügyi forrásai is. Amerika és szövetségesei az Iszlám Állam átal ellenőrzött olajfinómítókat romboltak le. Egyes becslések szerint az ISIS korábbi bevételei háromnegyedét elvesztette.

Nyugati túszok elrablásából már nem tud pénzhez jutni, a meghódított területek bankjait már kifosztotta. Bevételi forrás lehet még azoknak a műkincseknek az eladása, amelyet nem pusztított el. (Az Economist szerint a rombolás célja részben az volt, hogy felpumpálja a sértetlenül maradt műkincsek árát).

Amikor a dzsihádisták vezetői tavaly nyáron meghirdették a Kalifátus létrehozását, felszólították a világ muzulmánjait, hogy gyűljenek a dzsihádista zászló alá. Nyugat-Európából többezer kiábrándult vagy kalandot kereső fiatal utazott Szíriába - köztük van a nyugati túszok lefejezéséről elhíresült "Dzsihádi John" - a valóság azonban az, hogy az "állam" egyre kevésbé tudja biztosítani azokat a közszolgáltatásokat, amelyeket "polgárainak" megígért.

A szíriai Rakkából elmenekült lakosok szerint nem szállítják el a szemetet és akadozik az áramellátás. Az iraki Moszulban elfogyott az egészséges ivóvízhez szükséges és a fogak romlását lassító klór. Mindeközben a dzsihádista harcosok továbbra is kapnak fizetést, havi 90 és 500 dollár közötti összeget. Ha családjuk van, akkor "családi pótlékot" is.

Irakban a többségi síítáktól tartó szunnita lakosok korábban örültek az Iszlám Állam érkezésének, mostanra azonban kiábrándultak belőle. Jogvédők szerint azonban a sííta milíciák bosszújától is tarthatnak, ha az iraki hadsereg és a szövetséges milíciák elüldözik az ISIS-t városaikból.

Az Economist ugyanakkor figyelmeztet: mégha sikerül is Irakban és Szíriában felszámolni az Iszlám Államot, a dzsihádisták globális vonzereje fennmarad, ahogy veteránjai szétszórodnak a világban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×