eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Régen voltak ilyen optimisták a németek

Németországban a fogyasztói közhangulat régen nem volt ennyire jó. A fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi intézet kimutatása szerint utoljára 2006 decemberében mutatott némileg magasabb értéket a hangulatindex. Mindez összefügg a reálbérek folyamatos növekedésével, továbbá a cégek határozott derűlátásával is.

A fizetések emelkedése és a rendkívüli alacsony infláció együttes eredménye a reálbérek szárnyalása. A statisztikai hivatal közölte, hogy július és szeptember között csaknem 2 százalékkal növekedett a reálbér.

Így őszre az alkalmazottak átlagos havi fizetése már elérte a 3540 eurót. Ezek után nem meglepő, hogy a fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi intézet januárra vonatkozó előremutató indexe 9 pontra szökött, amelyet csak egyetlen alkalommal, 2006 decemberében lépett túl.

A közeljövőbe vetett nagyfokú bizalomról tanúskodik a gazdaságkutatásra szakosodott müncheni Ifo Intézet üzleti hangulatindexe is. Eszerint legutóbb a nyár végén voltak ennyire derűlátók az ipari vezetők, mint jelenleg.

A közel 7 ezer óriáscég, valamint középvállalat bevonásával készült tanulmány szerint a gazdasági életnek határozottan jót tesz a kőolaj árának zuhanása, valamint az eurónak a dollárhoz viszonyított alacsony árfolyama.

Az elemzésből kiderült az is, hogy - legalább is egyelőre - az orosz rubel elértéktelenedése nem hatott komolyabb az exportvállalatokra

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×