eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vasárnap is vásárolnának az egykori NDK-ban

Németországban az egyik legnagyobb közvéleménykutató-intézet felmérést készített arról, mit gondolnak az emberek az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról. Az országban jelenleg nem lehetnek nyitva a boltok ünnepnap, de a legtöbb tartomány évente négy esetben kivételt tesz, ami sokfelé éppen a karácsonyt megelőző négy adventi vasárnap.

A fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi kutatóintézet tudni szerette volna, hogy a zömében keresztények lakta Németországban miként viszonyul a lakosság a vasárnaphoz, azaz helyeselné-e, ha a hét minden napján lehetne vásárolni. A válaszadók egyharmada úgy vélte, hogy az üzletek vasárnap se zárjanak be.

A felmérésből kiderült, hogy főleg azok a fogyasztók szeretnének vasárnap is bevásárolni, akik nem tartoznak semmilyen vallási felekezethez sem. Így az egykori NDK-ban - ahol a kommunista rendszer mindent megtett az egyházak befolyásának visszaszorítására - jóval többen szorgalmazzák az üzletek folyamatos nyitva tartását, mint az ország nyugati felében. Erre utal a gyakorlat is, mert az eddig engedélyezett évi négy vasárnapon sehol sem látogatják annyian az áruházakat, illetve bevásárló központokat, mint Berlinben és a német fővárost körülölelő Brandenburg tartományban.

A magát protestáns városnak valló Hamburgban a kérdés szintén parázs vitát robbantott ki. A vasárnap védelmezői leginkább azzal érveltek, hogy az üzletek zöme szombaton is este 8-ig tart nyitva, azaz jut idő minden szükséges holmi beszerzésére, egyben pedig felhívták ellenfeleik figyelmét arra, hogy az internet útján ünnepnapon is, éjjel-nappal immár bármit lehet vásárolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×