eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Észak-Koreában eltűnt az internet

Észak-Koreában az éjszaka teljesen leállt az internet. Az egybeesés valószínűleg nem véletlen - amerikai illetékesek szerint a sztálinista ország állt a Sony Pictures szórakoztatóipar cég elleni hackertámadás és ahhoz kapcsolódó fizikai fenyegetések mögött. Washington azonban nem kommentálta az éjszakai eseményeket.

Barack Obama amerikai elnök "arányos" ellencsapással fenyegetett és helyi idő szerint kedd hajnalban hírek szerint Észak-Koreában teljesen leállt az internet. A gondok még pénteken kezdődtek, kedd hajnalra pedig teljesen lekapcsolták a világhálóról az országot.

Az Egyesült Államok nem volt hajlandó kommentálni az eseményeket, ami csak azokat a feltételezéseket erősítette, hogy Washington vágott vissza, miután szerinte észak-koreai vagy Észak-Koreának dolgozó hackerek akadályozták meg egy filmvígjáték bemutatóját, fizikai erőszakkal és terrortámadásokkal fenyegetve meg a mozilátogatókat.

Szakértők szerint az is előfordulhatott, hogy Kína próbálta megrendszabályozni szövetségesét - Észak-Korea jelentős részben kínai szervereken keresztül éri el a világhálót.

Felmerült még, hogy egyszerű karbantartásról lehetett szó. Amiben szakértők egyetértettek, az az volt, hogy az észak-koreai hálózat teljesen leállt.

Ha ellencsapásról van szó, annak is csak szimbolikus jelentősége van: Észak-Korea egyike annak a kevés országnak, amely csak részben éri el a világhálót. Hozzáférése nagyon kevés állampolgárnak van, aki pedig eléri a hálózatot, az is csak egyfajta erősen megszűrt változatát, egyfajta intranetet tud használni.

A kezdetleges hozzáférés miatt akár egy hackercsoport is le tudta állítani Észak-Korea internet-kapcsolatát, az amerikai kormány részvétele nélkül - mondta Dan Holden, az Arbor Networks biztonsági cég igazgatója.

Az amerikai kormány közben 200 millió dollár kártérítést követelt Phenjantól a Sony Pictures elleni feltételezett hackertámadás és egy Sony-film premierjét megakadályozó terrorfenyegetés miatt.

Észak-Korea többször tagadta, hogy köze lett volna a hackertámadáshoz.

Az észak-koreaiak korábban azt állították, hogy Obama elnök és fehérházi stábja közvetlenül "részt vett" az Interjú című "hazug és reakciós" vígjáték forgatókönyvének megalkotásában. A filmben Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolására készül két újságíró.

Phenjant annyira feldühítette az ügy, hogy hétfőn közölte: nem vesz részt az emberi jogi helyzetéről tárgyaló ENSZ-tanácskozáson. Az Észak-Koreai Politikai Nemzeti Védelmi Bizottság közleményt adott ki, amelyben azt mondta, hogy "a lehető legkeményebb ellencsapást indította meg."

"Célpontjaink az amerikai imperializmus bástyái és akár az online hadviselés módszerével is készek vagyunk felrobbantani ezeket a bástyákat" - állt a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×