eur:
389.14
usd:
363.37
bux:
68140.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hawking: a gépek átvehetik az uralmat

A mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti - figyelmeztetett Stephen Hawking brit asztrofizikus. A kerekesszékhez kötött és hangszintetizátorral kommunikáló tudós szerint a gépek képesek lesznek újratervezni magukat és behozhatatlan előnyre tehetnek szert az emberrel szemben.

Stephen Hawking mesterséges intelligenciát használva kommunikál - egy számítógép a mobiltelefonokhoz hasonlóan szavakat javasol a mozgásában korlátozott tudósnak, akinek beszédszintetizátora legendássá vált.

Hawkingnak a gépek és programok segítenek abban, hogy tovább tudjon dolgozni, ő azonban a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogyha nem vigyáz az emberiség, akkor olyasmi történhet, mint a Mátrix és Terminátor fantasztikus filmekben: a gépek már a közeljövőben veszélyessé válhatnak, mert képesek lesznek egyre gyorsabban újratervezni magukat. Sőt, olyan fegyvereket hozhatnak létre, amelyeket az emberek már nem is értenek.

"Moore törvénye szerint a számítógépek minden másfél évben megduplázzák a sebességüket és memóriájukat. A veszély az, hogy a számítógépek intelligenciát fejlesztenek ki és átveszik az uralmat. Az embert fékezi a lassú biológiai evolúció és nem tud majd versenyezni a mesterséges intelligenciával" - fejtegette ki Hawking az amerikai Szilikonvölgy cégvezetői előtt, akik közül többen nagy pénzeket fektetnek a mesterséges intelligenciába.

Hawking szerint az emberiségnek új bolygókat kell gyarmatosítania, mert a technológia fejlődése miatt a következő 1000-10 000 évben szinte bizonyosan katasztrófa vár a Földre.

Mint az FT írt róla, a Google idén több százmillió dollárért vásárolta meg a DeepMind nevű, mesterséges intelligenciát fejlesztő új céget. A cég etikai bizottságot állított fel a DeepMind felügyeletére, de közben további pénzeket fektet például az önmagát vezető autók és drónok fejlesztésébe.

Az Oxfordi Egyetem egy közelmúltbeli tanulmánya szerint a kormányoknak oda kell figyelni, mert a jövőben autonóm döntéseket hozó fegyverek emberi beavatkozás nélkül dönthetik el, hogy milyen célpontokat semmisítsenek meg.

Hawking professzor ugyan ijesztő jóslatot fogalmazott meg, de büszkén mutatta be közönségének azokat az eszközöket, amelyekkel a korábbinál kétszer gyorsabban tud beszélni és írni. Az új rendszert az Intel és a prediktív szövegbevitellel foglalkozó brit SwifKey cégek tervezték. Egy dolog azonban nem változott: a professzor helyett beszélő szintetizátor továbbra is a nyolcvanas évekre emlékeztető, robotszerű hangon szólal meg - mint kiderült, ehhez maga Hawking ragaszkodott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×