eur:
388.81
usd:
361.79
bux:
67944.21
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megrángatja Putyin ingét Abbot

Úgy tűnik, a hétvégi ausztráliai G20-as csúcson a fő téma a Nyugat és Oroszország szembenállása lesz. Friss jelentések szerint további orosz csapatok léptek át ukrán területre. A csúcs házigazdája, Tony Abbot ausztrál miniszterelnök szomszédja megfélemlítésével vádolta meg Moszkvát.

Oroszország a "cárizmus és a Szovjetunió elveszett dicsőségét próbálja feléleszteni" - mondta Vlagyimir Putyinról az ausztráliai G20-as csúcs házigazdája, Tony Abbott.

Az ausztrál kormányfő korábban egy helyi sportkifejezést használva arra utalt, hogy "megrángatja" Putyin ingét a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj gép ausztrál áldozatai miatt.

A "bizarr, hidegháborús hangulatban" Putyin négy orosz hadihajót rendelt az ausztrál felségvizek közelébe - írta a Financial Times. David Cameron brit miniszterelnök "elfogadhatatlannak" nevezte az állítólagos orosz lépéseket és azt mondta: Moszkva további amerikai és európai szankciókra számíthat.

"Szeretném, ha az oroszok felfognák, hogy hagyniuk kell, hogy Ukrajna független és szabad országként fejlődhessen és hogy szabadon választhasson. Ha pozitívan állnak hozzá Ukrajnához, akkor visszavonhatjuk a szankciókat. Ha tovább mérgesítik a helyzetet, akkor viszont szigorítjuk a büntetőintézkedéseket. Ilyen egyszerű" - mondta Cameron Canberrában a csúcs előtt.

Oroszország továbbra is tagadja, hogy katonákat és haditechnikát küldött volna a szeparatisták uralta kelet-ukrajnai térségbe. Megfigyelők azonban az orosz határ felől haladó fegyveres konvojokról számoltak be. Ez a tény, és az, hogy az ukrán védelmi miniszter szerint háborúra kell készülni felveti, hogy összeomolhat a szeptemberben kötött, de többször is megsértett tűzszünet.

A G20 eredeti témá a világgazdaság növekedésének beindítása, a bankrendszer védelme és a nagy cégek adóelkerülés gyakorlata elleni fellépés lett volna. Mivel azonban a múltheti Ázsia-Csendesóceáni csúcson a program nagy részéről megegyeztek a résztvevők, előtérbe kerültek a biztonsági kérdések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×