eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Putyin visszavonja a csapatokat

Néhány hónapon belül a harmadik ukrán védelmi minisztert menesztette Petro Porosenko elnök, aki a héten közvetlen találkozót folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Putyin közben visszarendelt az ukrán határ közeléből több, mint 17 ezer katonát.

Pénteken találkozik egymással Putyin és Porosenko. Az Angela Merkel német kancellár támogatásával, Milánóban rendezett találkozó előtt az ukrán elnök menesztette Valerij Heletej védelmi minisztert, aki egy éven belül a harmadik vezető volt a védelmi tárca élén.

Porosenko ugyanakkor nem Moszkvának akart üzenni, hanem saját bázisát akarta erősíteni a közelgő választások előtt, amelyek során olyan politikusokkal is megmérkőzik, akik elutasítanak bármilyen tárgyalást az oroszokkal.

A védelmi miniszter sorsát egy magazin szerint az pecsételte meg, amikor Porosenko augusztus végén arról értesült, hogy orosz különleges egységek hatoltak be Kelet-Ukrajnába és segítettek visszaszerezni a szakadár lázadóknak elvesztett területeiket.

A cikk szerint a miniszter figyelmen kívül hagyta a hírszerzési jelentéseket és inkább egy díszszemlén vett részt Azt is az ő számlájára írták, hogy a szakadárok több, mint 100 ukrán katonát öltek meg Illovajszk város közelében. Heletej egyik kijelentése szerint az oroszok atomfegyvert is bevetettek, bár később azt mondta: félremagyarázták, amit mondott.

Moszkva továbbra is tagadja, hogy katonái és haditechnikája átlépték volna a határt.

Putyin elnök közben a hétvégi találkozó előtt közölte, hogy visszarendelnek bázisaikra több, mint 17 ezer orosz katonát, akik hivatalosan hadgyakorlaton vettek részt az ukrán határhoz közeli Rosztov régióban.

Elemzők szerint Putyin ezzel a Nyugattal szembeni tárgyalási pozícióit akarja erősíteni és elérni az orosz gazdaság ellen hozott szankciók enyhítését.

Porosenko a Putyinnal küszöbön álló találkozó előtt azt mondta: nincsenek illúziói, de célja hogy biztosítsa az ország "megingathatatlan függetlenségét, területi egységét és határai sérthetetlenségét".

A szeptember 5-i tűzszünet ellenére az ukrán erők és az őket támadó szakadár milíciák időről időre összecsapnak és a halálos áldozatok száma már megközelítette a 3400-at.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×