eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Október 23. - Németországban már az új nemzedék is ünnepel

A Németországban élő magyarok is ünnepségek keretében emlékeznek az 1956-os forradalomra. Mivel a nemzeti ünnep idén Németországban hétköznapra esik, a legtöbb magyar szervezet az elkövetkező hétvégén tartja rendezvényeit. Münchenben azonban már a múlt szombaton Wittner Mária képviselő díszbeszédével megtartották az ünnepséget.

Az 1956-os szabadságharc vérbefojtása után a menekültek jelentős része a Magyarországhoz legközelebb eső német tartományban, Bajorországban talált új otthonra, így nem véletlen, hogy jelenleg is bajor földön él a legtöbb magyar. Számukat mintegy 55 ezerre becsülik.

A központi megemlékezést már szombat este megtartották a müncheni Katolikus Főiskola igencsak tetszetős dísztermében, ott, ahol már a március 15-i megemlékezést is rendezték. Ezúttal is Szarvas Erzsébet idézte fel az akkori eseményeket és vezette végig a versekkel, korabeli rádiófelvételek bejátszásával, továbbá a cserkészek és kisdiákok énekszámaival tarkított műsort, amelyen a külön erre az estre Münchenbe érkezett Wittner Mária országgyűlési képviselő mondta a díszbeszédet. A Németországban élő magyarok szervezetei már jó ideje budapesti politikusokat kérnek fel a nemzeti ünnepek köszöntőinek megtartására, habár továbbra is felszólalnak az 56-os események kapcsán tartott rendezvényeken a kortanúk is.

Mivel német földön idén október 23-a munkanapra esik, számos helyen csak az elkövetkező hétvégén, szombaton és vasárnap tartanak ünnepi összejövetelt. Mint Klément Kornél, a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta, mind a 25 tagszervezet színvonalas műsor keretében idézi fel a forradalom és a szabadságharc hősi napjait. Megbízottaik jelen vannak a Magyar Nagykövetség, valamint a konzulátusok által az évforduló napján rendezett ünnepségeken is. A saját körükben, így Hannoverben, Stuttgartban, Frankfurtban, vagy Lipcsében tartott rendezvényeiken már egyre több alkalommal lépnek fel az immár külföldön született nemzedék képviselői és tesznek tanúságot az óhaza iránti elkötelezettségükről, kiváltképpen szüleik anyanyelvének megőrzéséről és Magyarország történelmének ismeretéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×