eur:
389.01
usd:
361.34
bux:
68698.95
2024. május 7. kedd Gizella

Történelmi találkozóra készül Obama és az új iráni elnök?

Az amerikai kormány lefoglal és elad egy New York-i felhőkarcolót, amelyről azt állítja, hogy annak valódi tulajdonosa Irán. Washington szerint ez a történelem eddigi legnagyobb, terrorizmussal összefüggő vagyon-elkobzása. Még a bejelentés előtt felmerült azonban, hogy történelmi találkozót tarthat Obama amerikai és Rohani iráni elnök.

New York szívében, az ötödik sugárúton áll az a 36 emeletes épület, amelynek egy iráni alapítvány és egy magáncég a birtokosa. A valódi tulajdonos azonban nem más, mint az iráni állam - állítja az Egyesült Államok, amely pert indított az épület lefoglalására. Egy szövetségi bíró most Washington javára döntött, bár a tulajdonosok még fellebbezhetnek az ügyben.

A beadvány szerint a 650 Fifth Avenue címen található felhőkarcoló egyik tulajdonosa az Alavi alapítvány, a másik pedig az Assa Corporation nevű cég.

Az Alavi ironikus módon a néhai iráni sah által létrehozott alapítvány, a Pahlavi jogutódja. A sah uralmát megdöntő forradalmat követően az új iráni kormány többször átnevezte az intézményt.

Az Assa Corporation egy New Jersey-i bejegyzésű cég, az Assa Company Limited tulajdona, amelyet a 100 százalékosan állami tulajdonú iráni Melli Bank ellenőriz - áll a periratban.

A felhőkarcolót is a Melli bank által nyújtott hitelből építették az 1970-es években, igaz, akkor a bank még nem a mostani rezsim tulajdonában volt.

Az üggyel alig burkoltan további nyomást akarnak gyakorolni az iráni kormányra, hogy állapodjon meg atomprogramja vitás kérdéseiről a nyugatiakkal.

Az amerikai igazságügyminisztérium szigorú kereskedelmi szankciókat tart fenn Teheránnal szemben és egy sor iráni céget tett feketelistára. Az Assát és az Alavit azzal vádolja, hogy az ingatlanbéretből kapott pénzeket az iráni államkasszába továbbították, és ezzel megsértették a szankciókat. A szabályok értelmében ugyanis ez tilos.

Az amerikai kormány már 2008-ban perre vitte az ügyet. Az Alavi alapítvány akkori elnöke bűnösnek vallotta magát és elismerte, hogy akadályozta az igazságszolgáltatást és bizonyítékokat semmisített meg.

Miközben az amerikai bíróság Irán ellen döntött, Barack Obama elnök értésre adta, hogy abban reménykedik, enyhül a két ország közötti feszültség. "Úgy tűnik, Hasszan Rohani új iráni elnök nyílt párbeszédet akar Amerikával, és hajlandó vagyok megvizsgálni, hogy valóban ez-e a helyzet" - mondta Obama. Az elnök azt is elárulta, hogy korábban levelet váltott az elődjénél mérsékeltebbnek tartott Rohanival.

Egyes kommentátorok azt találgatják, hogy történelmi találkozót tart-e a két elnök New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×