eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Olimpia előtti pillanatkép Londonból

Boris Johnson londoni főpolgármester klasszikus görög stílusban íratott verset mondott a vendégeknek az olimpia előestéjén, egyes városi hatóságok pedig azzal fenyegetőztek, hogy lefestik az ünnepelt utcai festő, Banksy műveit. A játékokra készülve a brit séfek azt remélik: sikerül javítani a helyi konyha megítélését, a biztonsági céget pedig tovább bírálják. Olimpia előtti pillanatkép Londonból.

Kedden sem voltak híján az olimpiai tudósítások a kínos témáknak: a leszerepelt G4S biztonsági cég most amiatt magyarázkodhat, hogy kiképezte-e a pokolgépek felderítésére alkalmazottait.

A Guardian azt írta, hogy a dolgozók mindössze 20 perces tréninget kaptak a röntgengépek használatára, és többször is próbálkozhatnak a biztonsági vizsgával úgy, hogy ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolniuk.

Úgy tűnik, az úgynevezett szkennerek mögé is katonákat vagy rendőröket állítanak majd sok helyen.

Közben egyre többen, így Mitt Romney amerikai elnökjelölt is támogatja, hogy a nyitóünnepségen egyperces néma csenddel adózzanak a 40 éve tartott müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók és edzők emlékének.

Jaques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a bakik ellenére kiállt a londoni szervezők mellett, és azt mondta: szerinte nem lesz gond a játékokkal.

Az aggodalmak sem tudják megingatni Boris Johnsont, London borzas hajáról ismert főpolgármesterét, aki egy ógörög nyelven írt verset rendelt meg, és a Királyi Operában tartott fogadáson adott elő. Johnson az antik kultúra nagy patrónusa. A Pindarosz stílusában írt versben - görögre fordítva - elrejtették több élsportoló, így Usain Bolt, Tom Daley és Jessica Ennis nevét.

A londoni City hatóságai közben, ha nem is bakot ugorhatnak, de bakot lőhetnek, amikor azzal fenyegetőznek, hogy lefestik az ünnepelt falfestő, Banksy olimpiai műveit. A roppant népszerű gerilla-művészt a múlt héten tiltották ki az olimpiai létesítményekből, de a honlapján új, olimpiai témájú festményeket publikált. 2007-ben, Bristolban a közterület-fenntartók lefestették az egyik művét, ám ezt most már nagy hibának tartják - annál is inkább, mert amikor híres lett, a városi múzeumban rendeztek Banksy-kiállítást.

Akiknek viszont muszáj lesz bizonyítani tehetségüket, azok a brit séfek: tíz és fél ezer sportolót és több millió nézőt kell majd etetniük, és nem fish and chipsszel. Az olimpiát ellátó fő étkeztetési cég vezetője azt mondja: egyrészt be akarják mutatni a külföldiek által kevéssé ismert regionális konyhákat, másrészt a brit főváros etnikai sokszínűségét - a tányérokon is.

Az olimpián az ételek is versenyeznek majd, több ország saját éttermeivel próbálja majd reklámozni magát. Az ínyencek leginkább a koppenhágai Noma olimpiai változatára kíváncsiak, amely egy londoni szállodában nyit ki a játékok idejére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×