eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nemcsak a focipályán rivalizál Madrid és Barcelona

Madrid vagy Barcelona környéke lesz-e az "európai Las Vegas" helyszíne - erről dönt hamarosan a szórakoztató ágazat egyik nagybefektetője, akit egyáltalán nem zavar az eurózóna válsága. Sőt, kifejezettem az vitte az Ibériai-félszigetre.

Sheldon Adelson optimista ember - más fejében valószínűleg nem is foganna meg olyan ötlet, hogy egy súlyos munkanélküliségtől és költségvetési válságtól szenvedő eurózóna-tagállamba telepítsen vállalkozást.

Adelson azonban 16 milliárd eurót akar pumpálni egy Madrid vagy Barcelona-környéki beruházásba, hogy felépítse Európa kaszinó fővárosát.

A háttérben valószínűleg a két nagy rivális focicsapat ellentétét idéző lobbizás folyik a városok között. A Forbes magazinnak nyilatkozó Adelson azonban a főnyereményre koncentrál.

Azért választotta Spanyolországot, mert szerinte a majdani európai Las Vegas egymilliárd embert tud majd vonzani a Spanyolországtól ötórányi repülőútra fekvő 50 országból - bár azt nem említette, hogy hány év alatt látogatnának ilyen sokan a kaszinóvárosba. Egy másik szempont érdekes módon a 23 százalékos munkanélküliség, mert szerinte "ez biztosítja, hogy a spanyol kormány támogatni fog bennünket". Fontos volt persze a jó időjárás is.

Adelson cége, az LVS az első lépcsőben hat milliárd eurót ruház be. Ebből egy sor szállodát, kaszinót, üzleteket, éttermeket, konferencia-központokat és golfpályákat építenek. A vállalat azt ígéri, hogy mindezzel körülbelül 260 ezer állás jöhet létre - ez felszippantaná a madridi munkanélküliek felét - jegyzi meg az Economist.

Barcelona ugyanakkor nem adja fel, és szeretné, ha az Eurovegas katalán földön valósulna meg.

Persze, nem mindenki örül a beruházásnak. A politikusok egy része attól tart, hogy a vállalkozás nem hoz elég hasznot az államkasszának, a szakszervezetek attól, hogy ott sokkal lazább lesz munkaügyi szabályozás, mások pedig a bűnözés elterjedésétől.

Kérdés az is, hogy az ingatlankrach által sújtott országban egyáltalán megépülhet-e egy ilyen komplexum. Az LVS makaói és szingapúri sikere arra utal, hogy igen, Spanyolországnak pedig döntenie kell, hogy kockáztat-e a fojtogató munkanélküliség leszorítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×