eur:
389.4
usd:
361.95
bux:
68592.76
2024. május 7. kedd Gizella

Így lehet vagyonokat keresni az eurózóna válságával

A francia média figyelmét is felkeltette, hogy szaporodnak azok a befektetési alapok az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, amelyek az eurózóna országainak az adósságára spekulálva tesznek szert busás nyereségekre. A jelenségről a Challenges és a La Tribune gazdasági lapok számoltak be.

Imádni fogják utálni őket - ezzel a biztatással kezdi a Challenges gazdasági hetilap újságírója a cikkét, amelyben néhány kifejezetten jól működő amerikai befektetési alappal foglalkozik. Például az amerikai Avenue Capitallal, amely éves szinten 18,5 százalékos nyereséget termel.

Minek köszönhetik ezt az eredményt? - Teszi fel a kérdést a szerző. Talán kőolajba vagy aranyba fektetik pénzüket? Dehogy! Az Avenue Capital az európai államok adósbesorolására spekulál. A brókerek a súlyosan leértékelt országok által kibocsátott kötvényeket vásárolják fel olcsó pénzen, majd kivárják a hitelminősítő ügynökségek kedvezőbb döntéseit vagy más eseményt, hogy azokon busás haszonnal túladjanak.

A Challenges szerint az Avenue Capital esetében az a "legviccesebb", hogy a tranzakcióhoz szükséges pénzt a kaliforniai hivatalnokok nyugdíját kezelő Calpers nyugdíjalap szolgáltatta. Az eredmények láttán mások is kedvet kaptak hasonló "befektetésekhez", az e célra létrehozott társaságoknak az angolszász világban külön nevük is van már, úgy hívják őket, hogy "ínséges adóssági" alapok.

Tevékenységük lényegét meglehetősen érzékletesen mutatta be a La Tribune a görög államadósság kapcsán. A gazdasági napilap szerint kisebb befektetési alapok, illetve néhány nagy amerikai pénzügyi szereplő korábban az eredeti kibocsátási ár negyven százalékáért vásárolt fel 2012-ben lejáró görög államkötvényeket, majd azokra biztosítást kötöttek.

Stratégiájuk most az, hogy nem akarnak részt venni abban az önkéntes kötvénycserében, amelyről tavaly októberben döntöttek az euróövezet országai, és amely a görög államadósság felének az elengedését tenné lehetővé. Úgy okoskodnak ugyanis, hogy a kötvények egy részének a cseréjével, amelyet a többi magánbefektető hajt végre, a görög kormány olyan likviditáshoz juthat, amelyből kifizetheti az ő követeléseiket. Ebben az esetben eredeti befektetésük értéke megduplázódhat.

A másik - szintén kecsegtető - leshetőség, hogy a kötvénycsere 50 százalékos vagy annál is magasabb veszteséget okoz a befektetőknek. Ebben az esetben a Nemzetközi Swap és Derivatíva Szövetség mulasztást állapíthat meg, akkor pedig a spekulánsok a biztosítást zsebelhetik be.

Az "ínséges adóssági" alapok népszerűségét mutatja, hogy a már említett Avenue Capital egy újabb, 1,5 milliárd eurót mozgató terméket indított útnak, két másik amerikai pénzügyi szereplő, az Apollo Management és a Centerbridge Partners and Oaktree három különböző alapot hoztak létre, amelyekkel szintén az európai államkötvényekre spekulálnak 800 millió, illetve 1,2 milliárd euró közötti összegekben.

Az amerikaiak mellett a britek is fantáziát látnak az üzletben, Londonban a Strategic Value Partners és az Anacorp Financial Partners 750, illetve 300 millió eurót fordít az "ínségesekbe" való befektetésekre. A Challenges úgy tudja, hogy a fentiek mellett további féltucatnyi alap létrehozás alatt áll, az új "Eldorádó" ugyanis egyre több "ragadozót" érdekel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×