INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Már a piti tolvajok is brutális eszközökhöz nyúlnak

Infostart / InfoRádió
Aggasztóan sok az illegálisan tartott éles lőfegyver Franciaországban: a rendőrség tavaly 2710 darabot foglalt le, ami az előző évhez képest 79 százalékos emelkedést jelent. A helyzet az idén tovább romlott, az év első tizenegy hónapjában összesen 3355 fegyvert koboztak el gonosztevőktől.

A jelentés szerint a harci eszközök legalább három százalékát a katonai fegyverek teszik ki, ezen belül a Kalasnyikov számít az egyik legkedveltebb márkának. Ez utóbbit egyébként 2-3000 euróért kínálják a feketepiacon, és a francia hatóságok úgy vélik, jelentős részük a Balkánról származik, ahol az elmúlt évek fegyveres konfliktusai során számos fegyverraktárt fosztottak ki ismeretlenek.

A bűnözők által használt fegyverek másik része Belgiumból, Spanyolországból vagy Ausztriából érkezik, és a helyzet iróniájához tartozik, hogy ezekben az államokban interneten is meg lehet azokat rendelni. Ami a fegyverek felhasználóit illeti, a jelentés négy csoportra osztja őket: a legnagyobb felvevőknek az egyéni számlára dolgozó, illetve a szervezett bandákba tömörülő bűnözők számítanak, ők hajtják végre általában a pénzszállítók vagy börtönök elleni támadásokat, illetve hozzájuk kötődnek a véres, a leggyakrabban halálos áldozatokkal végződő leszámolások is.

Egy másik, szintén igen aktívnak számító közeg az úgynevezett "érzékeny negyedekben" működik, és többnyire a kábítószerpiacok "megvédéséhez", illetve a betörések elkövetéséhez fegyverkeznek fel. Az utolsó kategóriába a gyűjtőket sorolják, ők azért is fontosak, mert a bűnözők egy része tőlük lopja el a későbbi bűnelkövetéshez használt fegyvereket.

A franciák által legálisan birtokolt fegyverek száma egyébként a rendőrség nyilvántartása szerint 3,14 millióra rúg, és ebbe természetesen a vadászfegyverek is beletartoznak, az illegálisan birtokoltak számát mintegy 30 ezerre becsülik.

A nem túlságosan biztató jelentés egyébként egy meglehetősen kritikus pillanatban kerül nyilvánosságra, néhány napja ugyanis egy Marseille környéki rablás során az elkövetők Kalasnyikovokkal lőtték az őket üldöző rendőröket, egyiküket súlyosan megsebesítve. Az eset nemcsak a rend őreit, de a közvéleményt is sokkolta, kiderült ugyanis, hogy a bűnözők valójában néhány száz euró értékű fagyasztott élelmiszert "védelmeztek" ilyen szélsőséges módon.

Marseille rendőrei a tűzpárbajt követő napon tüntetést tartottak a prefektúra előtt, kifogásolva, hogy a kormány nem bocsát elegendő eszközt rendelkezésükre a bűnelkövetőkkel szembeni harcukhoz. Az eseményről tudósító újságíróknak a tiltakozó közegek azt mondták, szerintük a bűnözők egyre inkább megbolondulnak, ami abban mutatkozik meg a leginkább, hogy piti tolvajlások esetén is mind gyakrabban folyamodnak brutális módszerekhez.


A címlapról ajánljuk