eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vett egy szigetet a L'Oréal-örökös, de adót nem fizetett utána

77 millió eurót követel a francia adóhivatal az ország egyik leggazdagabb emberétől, Liliane Bettencourt-tól, a hatóság szerint ugyanis a 89 éves hölgy összesen 100 millió eurót rejtett el külföldi bankszámlákon.

A különböző botrányok immár lassan három éve zaklatják az október 21-én 89. életévét betöltött Liliane Bettencourt életét, az adóhivatal által most benyújtott számla azonban valószínűleg a legkeserűbb pirulának fog számítani a család számára. Sajtóértesülések szerint a hatóság nemrég derítette ki, hogy a l'Oreal francia kozmetikai óriásvállalat alapítója, Eugene Schueller lánya tíz svájci és két szingapúri bankszámlán összesen 100 millió eurót rejtegetett, melyek után sem vagyon-, sem személyi jövedelemadót nem fizetett.

A fenti összegek be nem vallása mellett az adóhivatal arra is rájött, hogy az idős hölgy nem jelezte: 1997-ben 18 millió dollárért megvásárolta az iráni sah egyik családtagjától a Seychelles-szigetekhez tartózó Arros korallszigetet, így az ügylet után járó adó megfizetését is elmulasztotta. Sőt, az adóellenőrök azt is kiderítették, hogy a Liliane Bettencourt által tulajdonolt többi ingatlan értékeit is rendre alábecsülték az adóbevallásokban, ami szintén az állam megkárosítását jelenti.

A Mediapart című internetes hírportál úgy tudja, a fenti mulasztások miatt az adóhivatal összesen 77 752 139 eurót követel a l'Oreal örökösétől, és ez az összeg a negyven százalékos büntetőkamatot is tartalmazza. A család ügyvédjei a hírek szerint jelenleg is tárgyalnak az állam képviselőivel, elsősorban a büntetésből szeretnének lefaragni, annál is inkább, mivel a nyáron Liliane Bettencourt-nak, szintén egy ellenőrzést követően, már egyszer ki kellett fizetnie harmincmillió eurót adóhátralék címen.

Az idős hölgynek egyébként végre nem egyedül vagy korábbi haszonleső ügyvédjein keresztül kell szembenéznie a vizsgálattal, az ügyeket ugyanis immár leánya és két unokája intézi. Ennek az a magyarázata, hogy egy Párizs közeli bíróság nemrég az ő gyámságuk alá helyezte Liliane Bettencourt-t, mert a szakértői vélemények szerint a hölgy közepes elmezavarban és fokozódó Alzheimer-kórban szenved, amit az agyi funkciók lassú leépülése egészít ki.

A gyámság alá helyezési eljárást egyébként lánya, Francoise Bettencourt-Meyers kezdeményezte csaknem két évvel ezelőtt, úgy vélte ugyanis, hogy a mamáját körülvevő személyek egy része kihasználja az idős asszony gyengülő állapotát és euró milliókat költet el vele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×