eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Miért érdemes a Magas Tátrába menni?

A Magas Tátra kontinensünk legjobb nemzeti parkjai közé tartozik - állítja egy brit környezetvédelmi folyóirat.

A szlovákiai médiában nagy visszhangot váltott ki, hogy egy brit szaklap a Magas Tátrát Európa 10 legjobb nemzeti parkja közé rangsorolta. A The Ecologist környezetvédelmi folyóirat különösen az óriáshegység flóráját és faunáját értékelte nagyra.

A lapban megjelent minősítés szerint a szlovákiai Magas Tátra e tekintetben felveszi a versenyt a svájci, francia, brit görög vagy a svéd nemzeti parkokkal. A minősítés szerint a Magas Tátra több szempontból is egyedülálló, például azzal, hogy több száz zerge él a természetben - kontinensünkön erre már alig akad másik példa.

Ezenkívül a nemzeti park otthont ad a már ritkaságnak számító mormotáknak, különböző madárfajoknak és a gyorsan szaporodó barnamedvéknek. Az utóbbiak azonban egyre több gondot okoznak a helyi lakosoknak, hisz egyre közelebb merészkednek a lakott területekhez.

A hegység legnagyobb turisztikai attrakciói közé tartozik a lap szerint a legmagasabb tátrai hegy, a gerlachfalvi csúcs, a Csorba-tó, valamint Szlovákia egyik nemzeti szimbóluma, a Kriván hegycsúcs:

A The Ecologist folyóiratot 1970-ben alapította Edward Goldsmith brit tudós, azóta a környezetvédelmi mozgalom elismert fóruma lett. A tátrai idegenforgalmi szakemberek azt remélik, hogy a mostani elismerés megmutatkozik majd a látogatottságban is. Az idei nyár ugyanis a rossz időjárás miatt eddig csalódást okozott a szálloda- és étterem tulajdonosoknak, a látogatók száma a tavalyihoz viszonyítva, 10-15 százalékkal csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×