eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ejtik a vádakat Strauss-Khan ellen

Ejtik a vádat a Dominique Strauss-Khan ellen - közölték a Nafissatou Diallo ügyvédjével az illetékes ügyészek a CNN jelentése szerint. Az IMF volt vezetőjét azzal vádolják, hogy meg akart erőszakolni egy szobalányt egy New York-i szállodában.

Hivatalosan is véget ér a DSK-saga, a manhattani ügyész ugyanis azt kéri az eljáró bírótól, hogy ejtse a vádat.

Bár az ügyészi hivatal még nem hozta hivatalosan nyilvánosságra indítványának tartalmát, az egyik ok a bizonyítékok hiánya lehet, a másik az, hogy a francia bankár és politikus vádlója többször is hazudott és egymásnak ellentmondó kijelentéseket tett. Így nehezen tudná az esküdtszék tagjait meggyőzni.

Dominique Strauss-Kahn már korábban is ismert volt nőügyeiről, ennek ellenére felesége kiállt mellette. A New York-i affér miatt azonban úgy tűnt, lemondhat arról, hogy elnökjelöltként szálljon ringbe hazájában Nicolas Sarkozy államfő ellen a jövő évi választásokon.

Az ügy, - a 90-es évek híres OJ Simpson peréhez hasonló módon - tovább növelheti a bizalmatlanságot az amerikai igazságszolgáltatással szemben, amikor a vádló és a vádlott eltérő etnikumhoz tartozik. A színesbőrű Simpsont fehér felesége meggyilkolásával vádolták, és a feketék általában azt mondták, hogy pozitív irányban elfogultak vele szemben, míg a fehérek meg voltak győződve bűnösségéről. Strauss-Kahn ellen az a vád, hogy befolyásos férfiként egy kiszolgáltatott afrikai bevándorlót próbált megerőszakolni.

Strauss-Kahnt az állítólagos támadás után néhány napra New York egyik leghírhedtebb börtönében tartották vizsgálati fogságban, később azonban mégis óvadék ellenében, házőrizetben várhatta perét.

Közben kiderült hogy Diallo sokkoló, de hamis történetet adott elő arról, hogy hazájában, Guineában férfiak egy csoportja megerőszakolta. Később is állította, hogy megerőszakolták, de kiszínezte a történetet, hogy az Egyesült Államokban telepedhessen le lányával. Azt is a szemére vetik, hogy azt mondta: az állítólagos New York-i támadás után a hotel folyosóján maradt egy ideig, holott visszatért Strauss-Kahn szobájába és egy másik szobába is bement, ezután szólt a főnökének. Egy telefonbeszélgetésben pedig DSK vagyonáról beszélt egy bebörtönzött férfivel, és nem tudta megmagyarázni, hogyan került több tízezer dollár a számlájára.

Diallo a nyáron a Newsweek magazinnak is interjút adott és azt mondta: rács mögött akarja látni állítólagos támadóját. Július végén megjelent egy brooklyni keresztény központban és azt mondta: nem hagyja, hogy más nőkkel is ugyanaz történjen meg, mint vele, és kártérítési pert indított a volt IMF-főnök ellen. Amerikai jogi szakértők még mindig megosztottak abban a kérdésben, hogy helyesen járt-e el a New York-i ügyészség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×