eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Két magyar párt is bekerülhetne a szlovákiai parlamentbe

A jövőben akár két magyar párt is szerepelhet a szlovák parlamentben. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint ugyanis a Híd és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is bejutott volna a pozsonyi törvényhozásba, amennyiben június közepén tartották volna a választásokat.

A pozsonyi Focus közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint a Robert Fico vezette ellenzéki Smer továbbra is domináns a szlovák politikában, megszerezné a 150 parlamenti mandátum majdnem felét, 69-et. A Smerre szavazott volna a megkérdezettek 41,7 százaléka. Ez azonban valamivel kevesebb, mint amennyit a tavaszi felmérések mutattak.

A második helyen a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végzett volna 12,6 százalékos támogatottsággal, ami 21 mandátumot jelent. A harmadik hely a Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) jutott volna 11,7 százalékkal és 19 képviselővel.

A Híd magyar-szlovák párt lett volna a negyedik 6,9 százalékkal és 11 mandátummal. Az ötödik hely a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párté 6,1 százalékkal és 10 képviselővel.

Az MKP a hatodik helyen futott volna be. A tavaly júniusban a parlamentből kiesett magyar pártra ezúttal a megkérdezettek 5,8 százaléka szavazott volna, ami 10 képviselőt biztosítana a törvényhozásban.

Hetedikként a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) lépte volna át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Az SNS 5,8 százalékot kapott volna, ami szintén 10 mandátumra lett volna elegendő.

A volt balközép kormánykoalíció két pártja - a Smer és az SNS - tehát együttesen 79 mandátummal többséget szerzett volna a parlamentben. A Focusnak válaszolók összetétele tükrözte az ország lakosságának nemzetiségi összetételét is.

A politológusokat nem lepte meg az MKP erősödése. Miroslav Kusý szerint ez annak köszönhető, hogy a párt nincs a törvényhozásban. "Nem lehet róla hallani, nincsenek mögötte botrányok" - jelentette ki a politológus, aki szerint bizonyos pszichológiai faktor is állhat a folyamatok mögött, amennyiben visszatérnek az idősebb szavazók.

Michal Horský politológus szerint választói már unják a Hidat, amely ritkán mutatja magát nyilvánosan, és kevés embert érdekel. Horský három csoportot különböztet meg a szlovák politikában: a stabilan magas támogatottságú Smer dominánsnak számít, jobboldalról a KDH és az SDKÚ számít ellensúlynak. A sort a parlamentből való kiesés által fenyegetett pártok zárják, az SNS, a Híd és az SaS.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×