eur:
388.52
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Walesben és Angliában is sztrájkoltak a nyugdíjreform ellen

Csütörtökön zárva maradt az angliai és walesi iskolák java része. A pedagógusok mellett más állami alkalmazottak is sztrájkba léptek: múzeumi őrök, útlevélvizsgálók, közhivatalok dolgozói. A nyugdíjreform ellen tiltakoznak. A nagyvárosokban tömegfelvonulások bénították meg a közlekedést.

Bár a kormány folyamatosan tárgyal a közalkalmazottak szakszervezeteivel, és azt remélte, hogy amíg folynak az egyeztetések, nem kerül sor munkabeszüntetésre, csütörtökön mégis sztrájkoltak pedagógusok és köztisztviselők tízezrei.

London szívében leállt a forgalom, amikor a tiltakozó felvonulás áthaladt a sugárutakon a Trafalgar tér felé. A felvonulók a nyárias időben, dobok dübörgő ritmusára és a mozgó zene-platformról harsogó reggae vidám dallamaira meneteltek. A rendőrség tartott attól, hogy anarchisták vegyülnek a vonulók közé, és rendbontásra kerül sor, de végül csak vehemensen vitatkozó sztrájkolókat és sztrájkellenzőket kellett kivonni a menetből.

A szakszervezetek jelezték, hogy fennakadások lesznek a határon a beléptetésnél, mert az útlevélvizsgálók javarésze is részt vett a nyugdíjreform elleni tiltakozásban, de az otthonmaradó tisztviselőket sikerült pótolni. Viszont a rendőrségi telefonkezelők kilencven százaléka hiányzott a munkahelyéről, tehát a bűnügyi és baleset-bejelentések intézése lelassult.

Walesben az összes múzeum zárva maradt a teremőrök sztrájkja miatt. Angliában a bíróságok és az álláskereső központok munkáját hátráltatta a munkabeszüntetés.

A legtöbb nehézséget a zárva maradt iskolák okozták, hiszen egymillió gyerek reggel nem ment el otthonról. A közhivatalok alkalmazottainak megengedték, hogy a gyerekeiket szükség esetén bevihessék a munkahelyükre.

A sztrájkolók az ellen tiltakoznak, hogy a kormány a kitolódó életkorra, tehát a nyugdíjasok számának nagyarányú növekedésére hivatkozva, 66 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, és növeli a nyugdíj-hozzájárulás összegét. A pedagógusoktól emellett több munkaóra ledolgozását követeli meg, hiszen nekik hosszabb nyári szabadság jár, mint másoknak.

A közvélemény megoszlik a reform jogossága felől, a hátrányosan érintettek mindenesetre sztrájkolnak és tiltakoznak, kedvezőbb feltételek kikényszerítését remélve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×