eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ideje megbarátkozni az exabájttal

Négy éven belül kétszer annyi internetre kapcsolódó eszköz lesz a Földön, mint ember - jósolja a Cisco informatikai óriáscég. A hálózaton áthaladó forgalom nagy részét pedig a videó adja majd.

Attól talán nem kell tartani, hogy megvalósul a Mátrix című fantasztikus film sötét víziója, és a hálózatra kötött gépek átveszik az uralmat az emberiség felett, de a Cisco jóslata szerint négy éven belül már kétszer annyian lesznek, mint mi, emberek. Ebből az is következik, hogy mivel a világ fejlődő részén még mindig kevesebb az ilyen eszköz, a fejlett világban többségbe kerülnek az internethez kapcsolódó készülékek.

A növekedés nagy részét a táblagépek, mobiltelefonok és más "okos" eszközök adják majd. A Cisco azt jósolja, hogy 2015-re minden másodpercben egymillió percnyi, interneten közvetített videót néz majd az emberiség.

A cég úgynevezett Vizuális Hálózati Indexe - a vállalat éves jelentése - szerint négy év múlva a föld lakosságának 40 százaléka, azaz három milliárd ember éri majd el az internetet.

A gigabájtok és terabájtok után meg kell barátkoznunk az exabájt kifejezéssel is. Ez azt jelenti, hogy az egyes után 18 darab nullát kell írni. A netes forgalom 2004-ben érte el az egy exabájtot, és a Cisco becslései szerint 2015-ra már 995 exabájt lesz évenként - azaz, 11 év alatt közel ezerszeres a növekedés. Korábban amerikai tudósok úgy becsülték, hogy az emberiség 2007-re közel 300 exabájt digitális információt halmozott fel. Ha igaz, amit a Cisco állít, akkor négy év múlva az adatforgalom ennek a háromszorosa lesz.

A Mátrixot idéző disztópia azért sem valósulhat meg, mert az eszközök elterjedése annyira leterhelheti az internetet, hogy a különböző kütyük nem lesznek képesek megfelelni a felhasználók támasztotta elvárásoknak - figyelmeztet a Cisco.

Suraj Shetty, elnökhelyettes szerint a nagy feladat az lesz, hogy az internet következő változata hogyan tudja majd intelligensen kezelni a hálózati eszközök elterjedését. A gond az, hogy a jelenleg IPv4 néven ismert internetes címtár - az ilyen címekből összesen 4,3 milliárd van - idén februárban kimerült. Létezik egy megoldás, az IPv6 sztenderd, de szakértők szerint a különböző cégek vonakodva állnak majd csak át használatára.

Egy sor cég június 8-án tartja az úgynevezett IPv6 világnapot, amikor azt tesztelik, hogy holnapjaik és hálózataik készen állnak-e az új szabvány bevezetésére, amely fontos ahhoz, hogy az internet a több milliárd hálózati eszköz korában is megbízhatóan működjön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×