eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rettenetes tornádó pusztított Missouriban

Ismét gyilkos tornádók pusztítottak az Egyesült Államokban. Missouri államban szükségállapotot vezettek be, amiatt, hogy egy kisvárosban legkevesebb harminc, a CNN szerint 89 ember meghalt a természeti katasztrófában.

Egy amerikai prédikátor szombatra jósolta a világvégét, ami szerencsére nem jött el, de a Missouri állam-beli Joplinban vasárnap mégis apokaliptikus látvány fogadta a mentőket. Az 50 ezres lakosú városra vasárnap este csapott le a forgószél és otthonokat zúzott szét, autókat fordított fel és legkevesebb harminc, a CNN szerint 89 ember halálát okozta.

A hatóságok még a hétfő hajnali órában sem tudták megbecsülni az áldozatok számát, olyan nagy területen kellett kutatniuk a romok alatt.

Az elmúlt hetekben-hónapokban az amerikai tornádók 330 embert öltek meg hét szövetségi államban. A legsúlyosabb eset a déli Alabamában történt április 27-én, amikor 238 áldozatot szedtek a forgószelek.

Missouri állam kormányzója azt mondta, nem tudják pontosan hányan haltak meg a vasárnapi katasztrófában. Az államban rendkívüli állapotot vezettek be, és kivezényelték a nemzeti gárdát.

Joplinban egész kerületeket és egy kórházat rongált meg a tornádó. A főutcán több épületet porig rombolt a forgószél, a város egyetlen középiskolája pedig lángokban állt.

Egy túlélő elmondta, hogy a szél leszaggatta az elektromos vezetékeket és szivárgó gáz szagát lehetett érezni.
Az egyik helyi étteremben a vendégek - több család - a hűtőkamrába menekült be, miközben kint az utcán a szél házak tetőit szaggatta le.

Mark Rohr városi elöljáró számolt be hétfőn az áldozatok számáról egy kórház romjainál, amely a forgószél közvetlen csapását kapta. A tájékoztatás szerint a légörvény tíz kilométer hosszú csapást vágott a városka központján keresztül. A település déli részét a földdel tette egyenlővé a szélvihar, üzleteket, lakóépületeket és éttermeket döntve romba.

A Springfield News-Leader című lap azt írta, hogy a tornádó teljes erejével csapott le a Kansas és Oklahoma államok határától néhány kilométerre fekvő Joplinra.

Tornádó pusztítot Minneapolis városában is, ahol a szélvihar 5-8 kilométeres sávon okozott pusztítást. A nagyvárosban egy ember halt meg. A viharok nyomán 22 ezer otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás, de ezt a hibát néhány órán belül részben helyreállították.

Kansas állam észak-keleti részén is torándók söpörtek végig. Egy ember itt is életét vesztette, és súlyos anyagi kár keletkezett . Összesen tizenhat megyében vezettek be szükségállapotot.

Május elején tornádók több mint 300 ember halálát okozták az Egyesült Államok délkeleti részén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×