eur:
393.82
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kolozsváron szombaton avatják újra Mátyás lovasszobrát

Kolozsváron szombaton avatják újra Mátyás király elmúlt évben restaurált lovasszobrát. Az eseményt afféle román-magyar csúcstalálkozóvá emelik a román és a magyar kormány Kolozsvárra várt magas rangú képviselői.

 A várakozások szerint a román és magyar kormány magas rangú képviselői jelenlétében avatják újra Kolozsváron Mátyás király restaurált lovasszobrát.

A szombati rendezvényre a kincses városba várják Emil Boc román kormányfőt, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettest, Kelemen Hunor romániai kulturális minisztert, Réthelyi Miklóst a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma tárcavezetőjét Szőcs Gézát, a minisztérium kulturális államtitkárát, és Tőkés Lászlót az Európai Parlament alelnökét.

A hat magas rangú tisztségviselő közül négyen is kolozsvári illetőségűek. Fadrusz János 1902-ben felavatott remekműve tavalyi restaurálásának költségeit a román és a magyar állam közösen állta.

A restaurálás során elbontották, és újraépítették a szoborcsoport talapzatát, a lovát megülő Mátyás király alakja azonban mindvégig a helyén maradt. A talapzat újraépítése idején egy fém állványzathoz rögzítve hámokon csüngött a magasban, a turisták szemei elől elzárva. Ennek szimbolikus jelentősége is volt, hiszen Kolozsvár korábbi polgármestere, az ultranacionalista Gheorghe Funar a szobor restaurálása ürügyén szerette volna megszabadítani a főteret Mátyás király alakjától.

Funar a főtéren kiásott római falmaradványokat szerette volna a város fő látványosságává tenni. A szobor és a főtéri ásatási gödrök ügye több mint egy évtizeden át a román-magyar szimbolikus szembenállás eszközei voltak. Mára azonban feloldódtak a feszültségek. Az ásatási gödrök egyike fölé üveglapok kerültek, a lekövezett teret pedig télen a korcsolyázók, nyaranta pedig az itt rendezett szabadtéri koncertek közönsége veszi birtokába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×