INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kolozsváron szombaton avatják újra Mátyás lovasszobrát

Infostart / InfoRádió
Kolozsváron szombaton avatják újra Mátyás király elmúlt évben restaurált lovasszobrát. Az eseményt afféle román-magyar csúcstalálkozóvá emelik a román és a magyar kormány Kolozsvárra várt magas rangú képviselői.

 A várakozások szerint a román és magyar kormány magas rangú képviselői jelenlétében avatják újra Kolozsváron Mátyás király restaurált lovasszobrát.

A szombati rendezvényre a kincses városba várják Emil Boc román kormányfőt, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettest, Kelemen Hunor romániai kulturális minisztert, Réthelyi Miklóst a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma tárcavezetőjét Szőcs Gézát, a minisztérium kulturális államtitkárát, és Tőkés Lászlót az Európai Parlament alelnökét.

A hat magas rangú tisztségviselő közül négyen is kolozsvári illetőségűek. Fadrusz János 1902-ben felavatott remekműve tavalyi restaurálásának költségeit a román és a magyar állam közösen állta.

A restaurálás során elbontották, és újraépítették a szoborcsoport talapzatát, a lovát megülő Mátyás király alakja azonban mindvégig a helyén maradt. A talapzat újraépítése idején egy fém állványzathoz rögzítve hámokon csüngött a magasban, a turisták szemei elől elzárva. Ennek szimbolikus jelentősége is volt, hiszen Kolozsvár korábbi polgármestere, az ultranacionalista Gheorghe Funar a szobor restaurálása ürügyén szerette volna megszabadítani a főteret Mátyás király alakjától.

Funar a főtéren kiásott római falmaradványokat szerette volna a város fő látványosságává tenni. A szobor és a főtéri ásatási gödrök ügye több mint egy évtizeden át a román-magyar szimbolikus szembenállás eszközei voltak. Mára azonban feloldódtak a feszültségek. Az ásatási gödrök egyike fölé üveglapok kerültek, a lekövezett teret pedig télen a korcsolyázók, nyaranta pedig az itt rendezett szabadtéri koncertek közönsége veszi birtokába.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk