eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Otthon maradnak az atomreaktor fűtőelemei

Az egykori NDK atomreaktorából származó fűtőelemeket nem szállítják el az oroszországi Majak újradúsító központjába, mert az ottani tevékenység nem felel meg a nyugati biztonsági követelményeknek - jelentette be Berlinben a környezetvédelmi miniszter.

Eredetileg tengeri úton akarták a 951 fűtőelemet Németországból eljuttatni Majakba, de a korábbi megállapodással ellentétben Norbert Röttgen váratlanul közölte, hogy a szállításra egyelőre nem kerül sor.

A környezetvédelmi miniszter azzal érvelt, hogy az oroszországi újradúsítás technikai feltételei nem felelnek meg a német biztonsági elvárásoknak.

A fűtőelemeket eredetileg a Drezda melletti Rossendorf reaktorában használták, amely szovjet típusú atomerőmű volt. Miután ennek működését biztonsági okokra hivatkozva leállították, az onnan származó nukleáris hulladékot az észak-rajna-vesztfáliai Ahaus mellett raktározták, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel kötött megegyezés értelmében még karácsony előtt visszaszállították volna Majakba.

A kényes küldemény eljuttatását szeptemberben engedélyezték Ahausból egy német kikötőbe, amelynek nevét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

Szakemberek véleménye szerint Ahaus mellett akár 2036-ig is maradhatnak a Drezda mellől származó fűtőelemek, de az ellenzéki Zöldpárt mielőbbi végső megoldást követel az atomhulladék tárolása ügyében. Orosz környezetvédők pedig nyílt levélben szólították fel Angela Merkel kancellárt, hogy a német atomhulladékot ne exportálja Oroszországba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×