eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem szakad a román kormány, de ultimátumot szabott az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a tanügyi törvénnyel kapcsolatos fejleményektől teszi függővé, hogy kormányon marad-e.

Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes felszólította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség koalíciós partnereit, hogy találjanak megoldást a szenátusban elakadt tanügyi törvény sürgős elfogadására.

Az RMDSZ elnöke azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a szövetség állandó tanácsa Marosvásárhelyen vitatta meg: lépjen-e ki a kormánykoalícióból a tanügyi törvény elakadása miatt. Markó azonban már a tanácskozás előtt érzékeltette, hogy csekély az esélye a koalíció felbomlásának. Az RMDSZ-nek nem az a célja, hogy kilépjen a kormányból, hanem az, hogy működőképessé tegye a koalíciót - emelte ki.

Az RMDSZ elnöke a tanácskozás után kijelentettei, hogy krízishelyzet alakult ki, a tanügyi törvény elakadása veszélyezteti a koalíció egységét, de újságírói kérdésre sem kívánt határidőt szabni a jogszabály elfogadására. Hozzátette, hogy az RMDSZ azért vállalta a kormányzás felelősségét, hogy hozzájáruljon a gazdasági válság leküzdéséhez, a román társadalom reformjához és a kisebbségi jogok körének a bővítéséhez, ám a tanügyi törvény elakadásával mind a reformok, mind a kisebbségi törekvések csorbát szenvedtek.

A törvény egyébként a közoktatás általános decentralizációja mellett jelentős kisebbségi kitételeket is tartalmaz. Lehetővé teszi például, hogy a magyar iskolákban magyarul tanítsák Románia történelmét és földrajzát, a román nyelvet pedig idegen nyelvként oktassák a magyar gyermekeknek.

A mostani krízist az váltotta ki, hogy a szenátus tanügyi bizottságában a kormányoldal némelyik szenátora is a törvény ellen fordult, az alternatív megoldásként kezdeményezett sürgősségi eljárást pedig alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánybíróság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×