eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Minden keresztény legitim célpont"

További támadásokkal fenyegette meg a keresztényeket az al-Kaida iraki szárnya azután, hogy a múlt hétvégén 58 hívőt öltek meg egy bagdadi túszdrámában. Ez volt az iraki keresztények elleni eddigi legvéresebb támadás. A szélsőségesek most közölték: minden keresztény legitim célpont.

Több száz keresztény gyászolta az iraki fővárosban a vasárnapi templomi túszejtés halottait, miközben az elkövetők ismét megfenyegették a hívőket.

A különböző lázadó csoportokat, így az al-Kaida iraki szárnyát magában foglaló Iszlám Iraki Állam nevű szervezet közölte: "megnyitja a pusztítás és a vérfolyamok kapuit" a keresztények előtt.

Mivel lejárt az egyiptomi kopt keresztény egyháznak adott határidő, hogy engedje szabadon az állítólagosan fogvatartott muzulmán nőket, és Irakban sem engedtek el Al-Kaida terroristákat, a csoport bejelentette: minden keresztény célpont.

"Az összes keresztény központ és intézmény, a vezetők és a hívők a szent harcosok legitim célpontjai, amikor csak meg tudják támadni őket" - szólt a csoport az interneten kiadott közleménye.

Mivel a felhívás nem határozta meg, hogy pontosan hol hajtanák végre a támadásokat, akár az egész közel-keleti kereszténységnek is szólhat a fenyegetés.

A vasárnapi vérfürdő áldozatairól szóló megemlékezésen felolvasták XVI. Benedek pápa levelét. Az erőszak azonban nem hagy alább, kedden már a bagdadi síiták ellen hajtottak végre véres támadásokat, és a halottak száma csaknem százra emelkedett.

A sííták és a szunniták 2006 és 2007 között vívtak szektás háborút, amelyben több tízezer ártatlan polgári lakost öltek meg.

Megfigyelők megjegyzik, hogy a szűnni nem akaró merényletek egyik oka az lehet, hogy a márciusi parlamenti választások óta nincs hatékony kormánya az országnak és tovább folyik az alkudozás.

Irak továbbra is erősen megosztott állam, ahol az északon erős kurdok további engedményeket akarnak kicsikarni a többségi síitáktól és a szunnitáktól a területükön található olajkincs kiaknázásáról.

A korábban az amerikaiakkal szövetséges szunnita csoportok egy része ismét a lázadók oldalára állt. A síiták között pedig összeomlott az a megállapodás, amely kormányszerepet adott volna Moktada Al-Szadr radikális vallási vezető pártjának, hogy így mérsékeltebb politizálásra kényszerüljenek.

Az iraki parlament csak a jövő héten választja meg új elnökét és két alelnökét, miután a Legfelsőbb Bíróság ezt elrendelte. Tudósítók szerint Nuri al-Maliki miniszterelnöknek sikerült a mérleg nyelvét jelentő kurd képviselőket maga mellé állítania, így megtarthatja hivatalát.

Kérdés, hogy a rivális Ijád Allavi volt miniszterelnök és pártja az ellenzéki politizálást választja, vagy támogatja-e a nemzeti egységkormány gondolatát. Allavi mögött áll a szunniták többsége és, ha ellenzékbe vonul, nem kizárható, hogy a szélsőséges csoportok folytatják támadásaikat. A hétvégi politikai alkudozás előtt megfigyelők további merényletekre számítanak Irakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×