eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Németország a turisták kedvence

Az év eleje óta úgy tűnik, hogy Németország a turisták kedvence lett, mert még sohasem látogatott ennyi külföldi az országba, mint idén. A legtöbben Hollandiából érkeztek.

Az idei sörfesztivál, az Oktoberfest látogatottsága máris rekordot döntött, nagyrészt a külföldieknek köszönhetően jut a külföldiekre. A rendezvényen sok angol nyelvű vett részt, így nem csoda, hogy a sörcsarnokok már évek óta csak olyan felszolgálókat alkalmaznak, akik elfogadható módon beszélnek angolul. Ez ugyan nem mindig elegendő, mert az Oktoberfest igencsak kedvelt célja az ausztrál és új-zélandi sörivóknak, róluk pedig köztudott, hogy erős dialektussal beszélik anyanyelvüket, következésképpen gyakran csak taglejtésekkel tudják megértetni magukat az iskolai angol nyelvet beszélőkkel. Az első korsó felhörpintése után ez azonban már aligha jelent zökkenőt a kommunikációban.

A két héten át tartó sörfesztivál jelenti az egyik legnagyobb vonzerőt a külföldi látogatók számára, de a német turisztikai intézmények minden más lehetőséget is megragadnak az idegenforgalom élénkítésére. Mint a szövetségi statisztikai hivatal most közétett felmérése bizonyítja, eredményesen teszik ezt, mert még sohasem látogattak annyian Németországba, mint az idén. A vendéglátóhelyek az év első hét hónapjában 15 millió külföldit regisztráltak, ami máris túllépte a rekordnak tekintett 2008 egész évi adatait.

A legtöbben Berlint keresték fel. Tavaly óta 35 százalékkal emelkedett a német fővárosba érkezett külföldi vendégek száma.

Némi meglepetést keltett, hogy a látogatók listáját a holland turisták vezetik, amit arra vezetnek vissza, hogy a szomszédos Hollandia lakói köztudottan szívesen járják a világot. A hollandok azonban inkább az olcsó kempingeket keresik fel, ahol az otthonról hozott konzervet fogyaszthatják. A külföldi látogatók sorában a második helyen álló amerikaiak már jóval több pénzt adnak ki útjaik során, míg a harmadik helyre került svájciak sem a költekező életmódról híresek. Anyagi szempontból jelentős bevételt jelentenek az olajtermelő arab országok idelátogató polgárai, akik - a többi turistához viszonyítva - vagyonokat költenek németországi útjaik során. Így nem meglepő, hogy az idegenforgalom több milliárd euró bevételt jelent Németország gazdaságának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×