eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Túl sok bankár keres túl sokat

Németországban megütközést keltett, hogy a régóta munkanélküli segélyből élők támogatását havi öt euróval akarja emelni a kormány, miközben a közpénzből megmentett bankoknál egyre többen vesznek fel félmillió eurónál is magasabb fizetéseket. Az ellenzék jelezte, hogy szükség esetén az alkotmánybíróság elé viszi az ügyet.

A kormány tegnapi ülésén elhatározták, hogy a már évek óta munkanélküli segélyből élők támogatására fordított összeget havonta öt euróval emelik. Mint a munkaügyi miniszter kifejtette, ezáltal is ösztönözni szeretnék az állástalanokat a mielőbbi elhelyezkedésre, és el akarják kerülni azt a fonák helyzetet, hogy egyes, kis fizetésből élők havi bevétele nem éri el a munkanélküli segély szintjét, és így az a benyomás alakulhat ki egyesekben, hogy nem érdemes törekedni a felkínált állás elfogadására.

Az ellenzék viszont megszégyenítőnek nevezte az öt eurós emelést és jelezte, hogy az ügyet, ha kell, az alkotmánybíróság elé viszi. A kormány ugyanis olyan időpontban állt elő az öt eurós emeléssel, amikor kiderült, hogy a közpénzből megmentett bankoknál már 200-ra nőtt azoknak a menedzsereknek a száma, akik félmillió eurónál is nagyobb fizetést kapnak.

Tény, hogy amikor a pénzügyi válságban megrendült bankok talpon maradására a kormány 50 milliárd eurós alapot létesített, a támogatásra igényt tartó pénzintézetek beleegyeztek abba, hogy vezetőik fizetésének felső határa nem lépi túl az évi 500 ezer eurót. A Frankfurter Allgmeine Zeitung azonban nyilvánosságra hozta, hogy a nem igazgatói beosztásban lévő vezető bankárok fizetése jócskán túllépi a félmillió eurót, mert a kormánnyal kötött megállapodás csupán a támogatásban részesülő bankok élén álló személyekre vonatkozik, így például a Commerzbankban máris legalább ötvenen keresnek többet, mint az elnök.

A fonák helyzettel kapcsolatban a pénzügyminisztérium részéről csak annyit jegyeztek meg, hogy az érintett bankárok szerződésükre hivatkozva igényelik a félmilliónál magasabb évi bért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×