eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csak a kármentés maradt a Nemzetközösségi Játékok előtt

Az indiai hatóságok kétségbeesett tempót diktálva próbálnak elkészülni a héten induló Nemzetközösségi Játékok létesítményeivel. Az elmúlt hetekben a volt Brit Birodalom országait egyesítő Nemzetközösség több sportolója lépett vissza a rendezvénytől a rossz szervezésre és higiénés feltételekre hivatkozva. Indiának azonban fontos, hogy bebizonyítsa: képes az olimpiához hasonló esemény megrendezésére.

A szervezők azt ígérik, hogy szerdára minden készen áll majd az indiai Nemzetközösségi Játékok előtt, és ezzel azt remélik, hogy feledtetni tudják a monstre sportesemény előtti rossz híreket. Munkások tömegei festették a falakat és mosták fel a vizet a sportolók szálláshelyén, amelyről az elmúlt hetekben horror történeteket meséltek az ott megfordult külföldiek.

A fő stadionba vezető gyalogoshíd összeomlása és a biztonsági kockázatok még inkább megijesztették a résztvevőket, pedig a milliárdos lakosságú India jó benyomást akart gyakorolni a világra azzal, hogy otthont ad a játékoknak.

Most marad a kármenedzselés. Usain Bolt olimpiai bajnok sprintelő például már közölte, hogy távol marad. Visszalépett Travis Meyer ausztrál kerékpáros és asztaliteniszező honfitársa, Stephanie Sang. Az első számú brit női teniszező, Elena Baltacha szintén nem megy el a versenyre a betegségveszély és a higiénia hiánya miatt.

Vasárnap a szervezők felmérték a munkálatokat, és Dalbir Szingh, a sportolói falu polgármestere azt mondta: "világszintű létesítményről van szó, kisebb problémák vannak, de azokat kijavítjuk".

A 34 toronyház többsége csillogó márvánnyal van kirakva, a nemzetközi média azonban arra koncentrált, hogy némelyikben nem fejezték be a munkát, és kosz uralkodik.

A dél-afrikai nagykövet azt mondta, hogy az egyik szobában kígyót találtak, az ilyesmi pedig a sportolóik életét fenyegi. Egy indiai tévéadó szerint 150 szoba lakhatatlan. Ahil Kumar indiai bokszoló alatt szombaton beszakadt az ágy - mint kiderült, a matracot egyszerűen bedugták az ágykeretbe, de nem volt, ami tartsa. Az egyik illetékes azt mondta, hogy a dohányzó munkások összeköpködték a falakat, és azokat szinte lehetetlen lemosni.

Tudósítók megjegyzik: Indiának 2003-ban ítélték oda a játékok megrendezési jogát, de az ország csak két éve kezdett neki az előkészületeknek, pedig Delhi, Kínához hasonlóan, el akarta kápráztatni a világot. Eddig 20 nemzetközösségi állam sportolói érkeztek meg, köztük a késve indult skótok, kanadaiak és az angolok.

A szervezők az indiai hadsereget kérték fel, hogy építsen új, ideiglenes gyalogos hidat, a falut a főbb rendezvények helyszínéül szolgáló Nehru stadionnal összekötő összeomlott híd helyére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×