INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

Súlyos dilemma a gazdaságnak a politikai elkötelezettség

Infostart

Szigorítani kell a szankciókat Teheránnal szemben, ha nem adja egyértelmű tanújelét annak, hogy kizárólag békés célra folytat atomkísérleteket - értett egyet a német kancellár a Berlinben tárgyaló izraeli kormányfővel. A német gazdaságnak azonban ez a politikai elkötelezettség komoly dilemmát jelent, mert az elmúlt évben német cégek élénk kereskedelmet folytattak Iránnal.

Németország már jó ideje élénk üzleti kapcsolatban áll Iránnal. Gép- és vegyipari termékek, valamint fémáruk számára az iráni vállalatok kiváló piacot kínálnak, így nem meglepő, hogy az elmúlt év során a német export értéke megközelítette 3,5 milliárd eurót.

Berlinben a gazdasági miniszter azonban felhívta a figyelme arra, hogy a tavalyi kivitel szintje nyolc százalékkal maradt el a 2008-as mögött. Mint Rainer Brüderle fogalmazott, a német cégek jó példát mutatnak a többi uniós ország vállalatai számára, mert a szankciók csak akkor lehetnek eredményesek, ha összefogást is tükröznek.

Ellenzéki körök viszont utaltak arra is, hogy a miniszter hangzatos nyilatkozata mögött jórészt a gazdasági válság áll, ugyanis tavaly minden irányban jelentősen csökkent a német export. Tény azonban az is, hogy Teherán egyik legfontosabb német kereskedelmi partnere, a Siemens konszern a napokban nyilatkozatot tett közé, amelyben közölte, hogy jelentősen korlátozni akarja az iráni cégekkel folytatott üzleti kapcsolatát.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018