INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Obama újabb kétezer katonát kért Németországtól Afganisztánba?

Infostart / InfoRádió
Kifogásolja az ellenzék, hogy a parlament alsóháza, a Bundestag már ezen a héten dönt az Afganisztánba vezényelt német fegyveres erők mandátumának egy évre történő meghosszabbításáról. A Zöldpárt vezetője szerint a jelenlegi helyzetben sokkal helyesebb lenne, ha a mandátumot legfeljebb csak fél évvel terjesztenék ki, kivárva az amerikai elnök csapaterősítésre vonatkozó döntésének hatását.

Németország jelenleg 4500 katonát állomásoztat Afganisztán északi részén, amely egyben a harmadik legnagyobb kontingens a nemzetközi békeerőben. A törvényhozás ezen a héten dönt a mandátum további egy esztendővel történő meghosszabbításáról.

A szavazásnak különös pikantériát kölcsönöz az a vita, amelyet a szeptember elején az északi Kunduz tartományban a német haderő helyi kontingensparancsnokának kezdeményezésére végrehajtott és polgári áldozatokat is követelő támadás ügye robbantott ki.

A történtek miatt időközben egy miniszter már távozott hivatalából, és most egyre többen feszegetik, hogy a kancellár pontosan milyen értesülésekkel rendelkezett, mert az akkori parlamenti választási kampány során elhangzott nyilatkozatában csak érintőlegesen foglalkozott a közel 150 polgári személy halálát okozó katonai támadással.

Alighanem ez az esemény van Angela Merkel azon kijelentése hátterében, amely szerint kormánya várhatóan csak az Afganisztánnal foglalkozó január végi ENSZ-konferencia után dönt a német kontingens létszámának esetleges növeléséről.

Időközben ismertté vált, hogy: az amerikai elnök előzetesen telefonon tájékoztatta kancellárt az Egyesült Államok új afganisztáni stratégiájáról. Jól értesült források szerint Barack Obama Németországtól pótlólagosan 2000 katonát kért. A sajtó úgy tudja, nem kizárt, hogy a német kormány a jövőre, az ENSZ értekezlet után mégis eleget tesz az amerikai kérésnek.


A címlapról ajánljuk