eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban Debrecenben 2023. május 9-én. Matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Itt a magyar diákok legfrissebb PISA-eredménye

Míg az OECD országok - köztük az oktatási "mintaállamok" - átlageredménye matematikából és szövegértésből jelentősen romlott az előző, 2018-as méréshez képest, Magyarország esetében nem volt szignifikáns változás - hangsúlyozta a legutóbbi PISA-mérés friss eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az Oktatási Hivatal elnöke.

Brassói Sándor elmondta: a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD kedden közzé tette a 2022 tavaszán 81 ország részvételével végzett nemzetközi PISA (Programme for International Student Assessment) mérés eredményeit. A mérés hazai lebonyolítója az Oktatási Hivatal volt.

A "nagyon fontos látleletet" adó, a 15 éves diákok szövegértését, valamint matematikai és természettudományos készségeit mutató vizsgálat meglepő eredményeket hozott - jelentette ki az OH elnöke. Közölte: nagyon nagy visszaesés volt olyan, oktatási mintaországnak tartott államok esetében, mint Izland, Norvégia, Hollandia, sőt Finnország, a "világ éltanulója".

Magyarországon azonban a járvány és a nehéz gazdasági helyzet dacára sikerült megtartani, sőt valamelyest javítani az eredményeken, a digitális átállást is sikerrel vették a tanulók, még

a rosszul teljesítő diákok aránya is csökkent

- tette hozzá Brassói Sándor.

A 24.hu azonban azt írja, hogy Magyarországon 6198 diák írta meg a PISA-t összesen 270 intézményből.

A magyar tanulók még sosem értek el olyan kevés pontszámot a matematikai képességek terén,

mint a tavaly.

Átlagosan csak 473 pontot szereztek, pedig 2018-ban még 481-et sikerült gyűjteniük. Ugyanakkor az OECD-országok átlagpontszáma négy év alatt jelentősen romlott, 489-es pontszámról 472-re, ami azt jelenti, hogy a magyar diák teljesítmény még így is átlagon felülinek számít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×