eur:
387.64
usd:
358.03
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Reuters/YouTube

Fény derült egy rituálisan feláldozott tinilány titkára – videó

Peruban rekonstruálták egy több mint 500 éve rituálisan feláldozott tinédzser inka lány arcát. A szilikonból elkészített portrét nemrégiben mutatták be ünnepélyesen Arequipában, az Andoki Szentélyek Múzeumában.

A szilikon mellszobor a fiatal nőt hangsúlyos arccsonttal, fekete szemmel és napbarnított bőrrel ábrázolja. A női portré megalkotásán lengyel és perui tudósok dolgoztak egy arcrekonstrukciók elkészítésében járatos svéd szobrász közreműködésével.

A Juanitának nevezett inka lány mumifikálódott maradványait megtaláló amerikai antropológus, Johan Reinhard elmondta: sohasem gondolta volna, hogy valaha látni fogja a lány arcát olyannak, mint amilyen életében lehetett. „Oscar Nilsson rekonstrukciójának köszönhetően ez most, 28 évvel később valóra vált” – tette hozzá.

Reinhard 1995-ben fedezte fel a lány maradványait hatezer méteres magasságban, a hóborította Ampato vulkánon.

A svéd archeológus, szobrász, aki ősi emberi maradványok arcának 3 dimenziós rekonstruálására szakosodott, az AP hírügynökségnek küldött e-mailjében számolt be arról, hogy mintegy 400 órát töltött az ősi inka lány arcképének megformálásával.

Dagmara Socha lengyel bioarcheológus, a Varsói Egyetem andoki tanulmányokkal foglalkozó központjának tudósa az arequipai ünnepségen felidézte, hogy Juanita arcának elkészítéséhez első lépésként koponyájának másolatát kellett megszerezniük.

Ezt követően a testszkennelés, DNS-vizsgálat, az etnológiai jellemzők, és az életkor meghatározása segített a tudósoknak az arcmás elkészítésében.

Az antropológiai vizsgálatok megállapították, hogy a 13–15 éves Juanitát 1440 és 1450 között áldozták fel. A lány 140 centiméter magas és 35 kilogramm súlyú volt. A Johns Hopkins Egyetemen végzett CT-vizsgálat alapján

halálát a nyakszirtjére mért erős ütés okozta.

A kutatók jelenleg is dolgoznak rajta, hogy felderítsék Juanita életének különböző részleteit, egyebek mellett azt, hogy mivel táplálkozott, és milyen tárgyak vették körül.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×