eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Reuters/YouTube

Fény derült egy rituálisan feláldozott tinilány titkára – videó

Peruban rekonstruálták egy több mint 500 éve rituálisan feláldozott tinédzser inka lány arcát. A szilikonból elkészített portrét nemrégiben mutatták be ünnepélyesen Arequipában, az Andoki Szentélyek Múzeumában.

A szilikon mellszobor a fiatal nőt hangsúlyos arccsonttal, fekete szemmel és napbarnított bőrrel ábrázolja. A női portré megalkotásán lengyel és perui tudósok dolgoztak egy arcrekonstrukciók elkészítésében járatos svéd szobrász közreműködésével.

A Juanitának nevezett inka lány mumifikálódott maradványait megtaláló amerikai antropológus, Johan Reinhard elmondta: sohasem gondolta volna, hogy valaha látni fogja a lány arcát olyannak, mint amilyen életében lehetett. „Oscar Nilsson rekonstrukciójának köszönhetően ez most, 28 évvel később valóra vált” – tette hozzá.

Reinhard 1995-ben fedezte fel a lány maradványait hatezer méteres magasságban, a hóborította Ampato vulkánon.

A svéd archeológus, szobrász, aki ősi emberi maradványok arcának 3 dimenziós rekonstruálására szakosodott, az AP hírügynökségnek küldött e-mailjében számolt be arról, hogy mintegy 400 órát töltött az ősi inka lány arcképének megformálásával.

Dagmara Socha lengyel bioarcheológus, a Varsói Egyetem andoki tanulmányokkal foglalkozó központjának tudósa az arequipai ünnepségen felidézte, hogy Juanita arcának elkészítéséhez első lépésként koponyájának másolatát kellett megszerezniük.

Ezt követően a testszkennelés, DNS-vizsgálat, az etnológiai jellemzők, és az életkor meghatározása segített a tudósoknak az arcmás elkészítésében.

Az antropológiai vizsgálatok megállapították, hogy a 13–15 éves Juanitát 1440 és 1450 között áldozták fel. A lány 140 centiméter magas és 35 kilogramm súlyú volt. A Johns Hopkins Egyetemen végzett CT-vizsgálat alapján

halálát a nyakszirtjére mért erős ütés okozta.

A kutatók jelenleg is dolgoznak rajta, hogy felderítsék Juanita életének különböző részleteit, egyebek mellett azt, hogy mivel táplálkozott, és milyen tárgyak vették körül.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×