eur:
390.95
usd:
365.88
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Large group of people forming bluetooth symbol in social media and community concept on white background. 3d sign of crowd illustration from above gathered together
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Ezer évre szóló döntés született a Bluetooth-ról

A technológia feltalálói immár jogosultak a következő ezer évben a viking király nevének és szimbólumának használatára.

A Bluetooth név nem mindenkinek jelenti ugyanazt, Van, akinek I. Harald dán király jut róla eszébe, a fiatalabb techrajongóknak viszont az a technológia, ami lehetővé teszi az elektronikus berendezések vezeték nélküli csatlakozását. Több mint ezer év választja el a királyt és a technológiát, mégis lehet valami közös bennük, legalábbis a Bluetooth-csatlakozás egyik feltalálója szerint – írja a Hvg.hu.

Harald Gormsson 940 és 986 között Dánia (és később Norvégia) királya volt, és uralkodása alatt egyesítette Skandináviát. A királynak volt egy gúnyneve: Bluetooth (kékfogú) is, amire két magyarázat is született. Az egyik szerint elhalt az egyik foga, a másik szerint a rengeteg elfogyasztott szeder és kék áfonya színezte el az uralkodó fogát.

A híroldal cikke alapján a vezeték nélküli kapcsolat kifejlesztésében résztvevő egyik történelemrajongó mérnöknek támadt az az ötlete, hogy mivel az új technológia mögött is a kapcsolódás és egyesítés ötlete áll, legyen a neve – akárcsak a néhai dán királyé – Bluetooth.

Először csak a fejlesztés futott a bluetooth kódnév alatt, később viszont már hivatalosan is a Blutooth nevet használták.

A Bluetooth logó is a viking korból származik: a kék háttér fehér szimbóluma egy rúna, ami Harald Bluetooth kezdőbetűiként, HB-ként olvasható. Az embléma egyesíti a skandináv rúnákat, amik nagyon hasonlítanak a mai latin „H” (Haglazl) és „B” (Berkanan) betűre. Ezen elemek egyesítése a szimbólumban két eszköz közötti kapcsolatot sejtet – olvasható.

Engedélyt viszont valószínűleg senkitől sem kértek a név és a logó használatára, de ez most már nem is lesz gond. Dánia ugyanis a napokban engedélyt adott a technológia feltalálóinak, hogy meglehetősen hosszú ideig használhassák Harald Bluetooth nevét és szimbólumát.

„A jóakarat és az együttműködés szellemében felhatalmazzuk önt arra, hogy a következő ezer évben továbbra is használja a Harald Bluetooth nevet”

– áll a Jelling Múzeum szimbolikus közleményében. A Jelling Múzeum birtokában vannak egyébként a Harald király és családja történetét elmesélő rúnakövek.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×