eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Harmincéves gyerekei születtek egy házaspárnak

1992 áprilisában fagyasztották le azokat az emberiókat, amelyekből október 31-én Lydia és Timothy Ridgeway megszületett.

Az ikerpár ezzel rekorder lett: az ő embrióik voltak a leghosszabb ideig lefagyasztva azt megelőzően, hogy csecsemők élve születtek volna belőlük.

A CNN cikke szerint Molly Gibsont taszították le a trónról, akinek embriója 27 évet várt arra, hogy megszülessen. Molly testvérétől vette át a stafétát, akit 24 évre fagyasztottak le embrióállapotban. Lehetséges, hogy beültettek már olyan embriót is emberi testbe, ami ennél is hosszabb időt töltött lefagyasztva, de nincs bizonyíték arra, hogy hosszabb ideje várakozó embrió élve megszülethetett volna.

A szülőknek, Rachel és Philip Ridgewaynek már négy gyermeke volt, amikor az ikreket vállalták: az apa, Philip ötéves volt, amikor – ahogyan ő fogalmaz – Isten életet adott most megszületett ikreiknek, akik így

egyben legfiatalabb és legidősebb gyermekeik is.

"Soha nem volt a fejünkben egy meghatározott szám azzal kapcsolatosan hogy hány gyermeket szeretnénk – mondta Philip. – Mindig úgy gondoltuk, hogy annyi lesz, amennyit Isten adni akar nekünk, és amikor hallottunk az embrió-örökbefogadásról, úgy gondoltuk, hogy ezt szeretnénk tenni."

A meddőségi kezeléseken átesők esetében gyakran több embrió lesz a kezelések végeredménye, mint ahány gyermeket a kliensek szeretnének: ezeket az embriókat azonban más párok kaphatják meg, ahogy ez a Ridgeway házaspár esetében is történt.

Régóta várakozó gyerekeket szerettek volna

Az embriók eredetileg egy anonim házaspárhoz tartoztak: egy ötvenéves apa hímivarsejtjével termékenyítették meg egy 34 éves nő petesejtjét. 1992 április 22-én fagyasztották le az embriókat, akik ezt követően harminc évet vártak a beültetésre. 2007-ben adományozta őket az ismeretlen házaspár a Nemzeti Embriódonációs Központnak, ahonnan a Ridgeway házaspárhoz kerültek.

Rachel és Philip célja nem az volt, hogy rekordot döntsön: azt szerették volna, ha megszülethetnek azok az embriók, akik nagyon régóta várnak már erre.

Az embriók kiválasztásához egy donoradatbázist néztek át, mely nem tartalmazta, hogy az embriókat mennyi ideje fagyasztották le,

de felsorolta a donorok jellemzőit, mint például etnikai hovatartozás, életkor, magasság, testsúly, genetikai és egészségügyi előzmények, iskolai végzettség, foglalkozás, kedvenc filmek és zenék. Néhány fájlnál a szülők és gyermekeik fotói is szerepelnek.

Öt embrió volt, két gyermek született

Az ismeretlen házaspár összesen öt embriót fagyasztatott le: a kiolvasztáskor, melynek sikerességi rátája általában 80 százalékos, hármat találtak életképesnek. Mivel a többes ikerterhességet általában nem ajánlják, felmerült, hogy ne mind a három embriót ültessék be Rachel méhébe, ám ő azt kérte, tegyék ezt. Végül két gyermeket sikerült kihordania.

Az, hogy az embrióknak ennyit kellett várniuk megszületésükre,

egészségüket nem befolyásolja:

a szakemberek szerint a lefagyasztott embriókban zajló biológiai folyamatok annyira lelassulnak, hogy gyakorlatilag meg is állnak, így mindegy nekik két hétig vagy két évig, esetleg két évtizeden át várnak a felolvasztásra. Sokkal fontosabb tényező a petesejtdonor életkora: minél fiatalabb, annál valószínűbb, hogy az embriók túlélik a felolvasztást is.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×