INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

gáz

áram

nobel-díjas

főzés

spórolás

rezsi

energiaválság

főzés

Konyhai tipp a rezsispórolásra – egy Nobel-díjas fizikustól

Konyhai tipp a rezsispórolásra – egy Nobel-díjas fizikustól

Infostart

Az olasz Nobel-díjas fizikus, Giorgio Pariasi egy régóta ismert módszert elevenített fel a tészta főzésére, amivel sok energiát lehet megspórolni. Akár gázt, akár áramot.

Felkavarta az olasz gasztronómia állóvizét Giorgio Parisi Nobel-díjas olasz fizikus, miután egy „új” főzési módszert javasolt a tésztához – idézi a Hvg.hu az ANSA olasz hírügynökséget. Parisi szerint annak érdekében, hogy az emberek kevesebb energiát használjanak – ezzel pedig csökkentsék a kiadásaikat – elég lenne csak addig bekapcsolva hagyni a tűzhelyet, amíg a víz fel nem forr. Miután a tésztát beletették, szorosan zárják le az edényt, és nyugodtan zárják el alatta a lángot vagy a főzőlapot – tanácsolta.

A fizikus szavait sokan szkepticizmussal fogadták, Dario Bressanin kémikus azonban megvédte őt, mondván, hogy a megoldás működik. A szakember szerint ebben semmi újdonság nincs, hiszen nem attól fő meg a tészta, hogy bugyog a víz, hanem attól, hogy a hőt átadja a tésztának. „Más kérdés, hogy mostanra már hozzászoktunk, hogy mindent fedő nélkül főzünk meg.”

A La Cuccina Italia azt írja, a módszerrel a főzésre fordított energia(számla), ezzel együtt pedig a szén-dioxid-kibocsátás 47 százaléka spórolható meg, ami igen figyelemre méltó.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018