eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Asian woman using a pressurized cartridge inhaler extended pharynx, Bronchodilator
Nyitókép: catinsyrup/Getty Images

Idén sokkal durvábban támad a pollen, de nem kell egyből gyógyszer

Súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak idén a pollenallergiások. Kraxner Helga szakorvos az InfoRádióban elmondta, hová nyúljanak most az allergiások.

Az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások – mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

Kraxner Helga hozzátette, hogy

idén erőteljesen növekedett a betegforgalom

a korán és erősebben érkező allergiaszezon miatt.

"Sok az olyan beteg, aki arról számol be, hogy van egy ismert allergiája, a korábbi szezonok viszonylag könnyedén zajlottak, kevés gyógyszerre volt szükség, illetve használtak a gyógyszerek, de most már nem, jobban megszenvedik ezt az időszakot" – mondta.

Kraxner Helga beszélt a tünetekről is. "Felső légúti tünetekkel találkozunk főleg, orrdugulással, orrviszketéssel, orrfolyással, tüsszögéssel. Jelentkeznek súlyosabb formákkal, és társulhat hozzá szemtünet, és az ilyen betegek harmadánál az asztma is felmerül."

A füll-orr-gégész, allergológus szerint fontos a betegek felvilágosítása, hogy miként alakítsák úgy a környezetüket, hogy a pollenterhelés kisebb legyen.

"Tüneti szereket próbálunk adni a betegeknek, tablettát, orrsprayt, és

sós orrmosást szoktunk javasolni naponta kétszer, orrspray használata előtt.

Vannak orrmosó készülékek, amelyek a nyálkahártyán a szennyezőanyagokat, irritánsokat, allergéneket elég jól eltávolítják, csökkentik a gyógyszerigényt" – mutatott rá Kraxner Helga.

A speciális betegeknél immunterápiában is gondolkodhatnak – tette hozzá a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×