INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

kaspersky

vírus

kártevő

online

digitális

kémkedés

kémprogram

Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.

Fejlett kémvírus lendült támadásba világszerte

Infostart

A Kaspersky szakemberei által kiszúrt, PseudoManuscrypt névre keresztelt új kártevő fejlett kémkedési funkciókkal rendelkezik, célpontjai között pedig a kormányzati szervezetek éppúgy megtalálhatók, mint a különféle iparágakban használt ipari vezérlőrendszerek.

A Kaspersky szakértői egy támadási lánc vizsgálata közben új malware-re bukkantak, amely bizonyos hasonlóságot mutatott a Lazarus-csoport „Manuscrypt” malware-rel, ezért aztán a PseudoManuscrypt nevet adták neki – írja a Hvg.hu.

A 2021. január 20. és november 10. közötti időszakban a Kaspersky termékei 195 országban több mint 35 ezer számítógépen blokkolták a fent nevezett kártevőt. A célpontok között sok ipari és kormányzati szervezet volt, többek között hadiipari vállalatok és kutatólaboratóriumok. A megtámadott számítógépek 7,2 százaléka ipari vezérlőrendszerek részét képezte.

A Kaspersky a modul két variánsát azonosította. Mindkettő fejlett kémkedési funkciókkal rendelkezik, többek között képesek naplózni a billentyűleütéseket, adatokat másolni a vágólapról, VPN-hitelesítési adatokat és csatlakozási adatokat lopni, képernyőfotókat másolni.

A támadásokban nem fedezhető fel egy adott iparág iránti preferencia, ugyanakkor a megtámadott mérnöki számítógépek – többek között a 3D-s és a fizikai modellezéshez használt rendszerek és a digitális ikrek – nagy száma arra enged következtetni, hogy az egyik cél az ipari kémkedés lehet – jegyzi meg a lap.

Az áldozatok nagy számára és a konkrét fókuszpont hiányára tekintettel a Kaspersky nem kapcsolja a kampányt sem a Lazarushoz, sem bármely más ismert kiberbűnözői csoporthoz.

Nyitókép: solarseven/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018