INFORÁDIÓ
2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

koronavírus

szoptatás

antitest

tanulmány

Védheti a csecsemőket a koronavírustól az anyatej

Védheti a csecsemőket a koronavírustól az anyatej

Infostart

A kutatási eredmények kiegészítik azokat a korábbi tanulményokat, melyek bizonyították, hogy a fertőzött anyák teje nem tartalmazza a vírust.

A szoptató édesanyák antitesteket adnak át gyermekeiknek, amelyek megvédhetik őket a megfertőződéstől, épp ezért koronavírus-fertőzés alatt és után is javallott, hogy az édesanyák szoptassák gyermekeiket – állapította meg a MedicalXpress cikke szerint tanulmány.

A kibővített vizsgálatban több mint hatvan nő vett részt, aki diagnózisa után legfeljebb két hónappal adott mintát – mondta Michelle K. McGuire, az Idahói Egyetem munkatársa, aki a University of Rochester Medical Center munkatársával, Antti E. Seppóval együtt vezette a kutatást.

"Az antitestek szinte a legtöbb nőnél akár két hónapig is emelkedett marad. Ez csak növeli a bizalmat abban, hogy a szoptatás fontos koronavírus idején is"

– mondta McGuire.

A kutatócsoport az anyatejmintákat a világjárványért felelős új koronavírus tüskefehérjéjére specifikus immunglobulin A antitestekre vizsgálta. A tesztek kimutatták, hogy a nők háromnegyedénél még két hónapig megtalálhatók voltak az antitestek az anyatejben, és termelődésük néhányuknál már a diagnózis felállítását követő egy héten belül megkezdődött.

A kutatók szerint az anyatejben lévő antitestek valószínűleg

tartós passzív immunitást biztosítottak a nők csecsemőinek.

A nők az emlő bőréről vett mintákat is benyújtották, mosakodás előtt és után egyaránt. Bár a tejben nem mutattak ki SARS CoV-2 vírust, a bőrről vett minták 29 százalékában mosakodás előtt ki tudták mutatni a vírus RNS-ét. Mosdás után a 29 mintából csak kettő, azaz 6 százalék volt pozitív. A kutatók a vírus RNS-ének jelenlétét a nők köhögésének vagy háztartási forrásoknak tulajdonították.

A kutatók hangsúlyozták, hogy nem találtak bizonyítékot élő vírus jelenlétére az anyák bőrén sem, nincs ok aggodalomra a megállapítás miatt. A lényeg ugyanaz maradt: a szoptatás koronavírus alatt nemcsak biztonságos a csecsemők számára, hanem valószínűleg védelmet is nyújt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018