eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Nincs a Földnek olyan szeglete, ahová ne jutna el ez a parányi gonosztevő

Az is bebizonyosodott, hogy még a légkörnek sincs olyan része, ami védett lenne tőle.

A Mount Everesttől a Mariana-árokig mindenütt megtalálható a mikroműanyag, még magasan a Föld troposzférájában is, ahol a szelek nagy távolságokba elhordják – állapította meg egy új kutatás.

A mikroműanyagok olyan apró, 5 milliméteresnél kisebb műanyagtöredékek, amelyek csomagolásokból, ruhákból, járművekből és egyéb forrásokból származnak. Jelen vannak szárazföldön, vízben és levegőben.

A franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) tudósai 2877 méter tengerszint feletti magasságban, a Francia-Pireneusokban lévő Pic du Midi Obszervatóriumban gyűjtöttek adatokat. Ez egy úgynevezett "tiszta állomás", mivel a helyi klíma és környezet korlátozott befolyással van rá.

Hetente 10 ezer köbméter levegőt teszteltek 2017 júniusa és októbere között és megállapították, hogy az összes minta tartalmazott mikroműanyagot.

Időjárási adatok segítségével kiszámolták a mintákat hozó különböző légtömegek útvonalát és megállapították, hogy egyes légtömegek Észak-Afrikából és Észak-Amerikából érkeztek.

Steve Allen, a tanulmány vezető szerzője, a kanadai Dalhousie Egyetem munkatársa elmondta, a részecskék hatalmas távolságokat tesznek meg, mivel nagy magasságokba is eljutnak.

"Ha felérnek a troposzférába, az olyan, mint egy szupergyors autópálya"

– mondta.

A vizsgálat során a Földközi-tengerből és az Atlanti-óceánból származó mikroműanyagot is találtak.

A tengeri forrású a legérdekesebb. Az, hogy a műanyag elhagyja az óceánt és ilyen magasra jut a levegőben, azt mutatja, hogy tulajdonképpen nincs végső emésztőgödrük: csak körbe-körbe mozognak egy végtelen ciklusban – véli Allen.

Bár a Pic du Midin gyűjtött mintákban lévő mikroműanyag mennyisége nem jelent egészségügyi kockázatot, a szakértők kiemelték, hogy a részecskék elég kicsik ahhoz, hogy az ember belélegezze őket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×