eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Healthcare, medicine and Cancer awareness concept, Close up a woman with pink breast cancer awareness ribbon. Copy space for text.
Nyitókép: Zania Studio/Getty Images

Fiatalkori mellrák: nagyobb az esély áttátekre

A 35 éves koruk előtt mellrákkal diagnosztizált nők esetében 6-22 százalékkal nagyobb az áttétek esélye egy friss kutatás szerint.

Az áttétek kialakulásának esélye a fiatalabb nőknél 12,7-38 százalék között van. Egy ötven év fölötti nő esetében az esély ugyanakkor csak 3,7-28,6 százalékos.

"Ennek az is lehet az oka, hogy a fiatalabb nőknél a mellrák agresszívebb formája alakul ki, vagy hogy a diagnózist későbbi stádiumban állapítják meg" – mondta Eileen Morgan, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) munkatársa a tanulmány ismertetésekor.

Jelenleg az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés a világon.

Legtöbbször nincs áttét

A legtöbb nőt csak akkor diagnosztizálják a megbetegedéssel, amikor a daganat még csak a mellben vagy annak környező szöveteiben található meg.

"Néhány nőnél azonban a rák növekszik és áttéteket is ad a test más részeiben, esetleg egy másik szervben jelenik meg több évvel a kezelések befejezése után.

Ekkor már sokkal nehezebb a betegséget kezelni és a halálozás kockázata is nagyobb.

Nem igazán tudjuk azonban, hogy hány embernél alakul ki áttétes mellrák, mert a rákregiszterek nem gyűjtik rutinszerűen ezeket az adatokat" – mondja Morgan.

Egyes ráktípusok inkább adnak áttétet

A tanulmány, amely több mint 400 korábbi kutatás részletes áttekintését tartalmazta, azt vizsgálta, hogy mely betegeknél alakulhat ki előrehaladott mellrák. A tanulmány szerint az emlőrák bizonyos típusaiban szenvedő nőknél is magasabb kockázatot állapítottak meg – például azoknál, akiket a B luminálisnak nevezett ráktípussal diagnosztizáltak. Az ilyen rákban szenvedőknél 4,2-35,5 százalékos volt az áttétképződés kockázata, szemben az A luminális rákkal diagnosztizált nők 2,3-11,8 százalékos kockázatával.

Úgy tűnt, hogy az 1970-es és 1980-as években először diagnosztizált nők esetében a mellrák visszatérésének és más szervekre való átterjedésének kockázata az eredeti diagnózis után idővel csökkent, szemben az újabban diagnosztizáltakkal.

Így ismerhető fel a betegség

A mellrák korai jelei a következők lehetnek:

  • csomó vagy megvastagodott terület,
  • duzzanat vagy csomó a hónaljban,
  • a mellbimbó megjelenésének megváltozása vagy folyása,
  • újabb ráncok vagy gödröcskék kialakulása,
  • állandó vagy szokatlan fájdalom a mellben vagy a hónaljban,
  • hirtelen vagy szokatlan méret- vagy alakváltozás,
  • a mellbimbón vagy annak környező területén jelentkező elváltozás.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×