eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Szénerőművek és üvegházhatás: messze nem is Kína a legnagyobb kibocsátó

Összmennyiségben igen, de van egy hatalmas ország, amelyben az egy főre eső gázkibocsátás duplája a kínainak.

Ausztráliában a legnagyobb az egy főre eső, szénerőműből származó üvegházhatású gázkibocsátás, majdnem kétszer annyi, mint Kínában – derült ki az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Glasgow-ban zajló 26. ülésén (COP26) bemutatott új elemzésből.

Az Ember (Parázs) elnevezésű brit klíma- és energiaagytröszt elemzése szerint a világ legjómódúbb országai továbbra is a szénerőművekből származó üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátói a népességet figyelembe véve – írja a The Guardian.

Ausztrália végzett az élen: egy főre jutó éves emissziója ötször nagyobb, mint a világátlag

és 40 százalékkal nagyobb, mint bármely más nagy szénenergiahasználó országé. A 2015-ben aláírt párizsi egyezmény óta eltelt időszakot vizsgálva arra jutottak, hogy

  • Ausztrália fejenként 5,34 tonna szén-dioxidot bocsátott ki évente, ezzel megelőzve
  • Dél-Koreát (3,81 tonna),
  • Dél-Afrikát (3,19 tonna),
  • az Egyesült Államokat (3,08 tonna) és
  • a világ legnagyobb összkibocsátóját, Kínát (2,71 tonna).

Az Ember a Nemzetközi Energiaügynökséget (IEA) idézve hangsúlyozta, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak, köztük Ausztráliának, a szénerőműveket 2030-ra le kellene állítaniuk, ha ki akarják venni a részüket a globális felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fokban való korlátozásában.

A Scott Morrison vezette ausztrál kormány ezt visszautasította, és nem csatlakozott azon országok csoportjához, amelyek vállalták, hogy leállítják a széntüzelést.

Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár, a békéért és az emberi jogokért tevékenykedő, Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök által életre hívott és korábbi világvezetőket tömörítő csoport, a The Elders (A Vének) elnökhelyettese elmondta, a megújuló energia potenciálja exponenciálisan növekszik és az OECD-országoknak igazodniuk kell ahhoz a célhoz, hogy az évtized végére leállítsák a szénégetésből származó energiatermelést.

Ausztrália elektromos áramának 60 százaléka szénégetésből származott az elmúlt évben.

Ez az arány fokozatosan csökken, az ország szénerőműparkja folyamatosan öregszik, de a jelenlegi ütemterv szerint a 2040-es évek végéig használatban maradnak a szénerőművek.

Az ausztrál kormányt emiatt heves kritikák érték Glasgow-ban.

  • Ausztrálián kívül csupán
  • Indonézia,
  • Mexikó és
  • Szingapúr

döntött úgy, hogy a korábbival megegyező emissziós célokat nyújtja be a Cop26 keretén belül. Morrison kormánya csak 26-28 százalékos emissziócsökkentést vállalt a 2005-ös szinthez képest, holott korábban azt sugallta, hogy 35 százalékos csökkentést is vállalni tud. A tudósok szerint a károsanyag-kibocsátás globális mértékét 45 százalékkal kellene csökkenteni az évtized végére.

Mary Robinson volt ír államfő, a The Elders elnöke szerint a fejlődő országok vezetői "krízismódra" kapcsoltak, ellentétben sok olyan vezetővel, akik a probléma megoldásáért a legtöbbet tehetnék. Ausztráliát egy kalap alá vette Szaúd-Arábiával, Brazíliával, Kínával és Oroszországgal.

"Ausztrália, ez a jómódú ország még mindig fosszilis üzemanyagot égető módban van, nem krízis módban" – mondta.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×