eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Wikipédia/Sylke Rohrlach (sydney-i polip rejtőzik a kövek között)

A nőstény polipok megdobálják az őket zaklató hímeket - fotók

A nőstény polipok olykor üledékkel dobálják meg azokat a hímeket, amelyek megpróbálnak párosodni velük - állapították meg ausztrál, kanadai és amerikai szakemberek.

A kutatócsoport még 2015-ben készített néhány olyan felvételt, amelyen az látszik, hogy a polipok különböző dolgokkal dobálják társaikat. Akkor nem volt egyértelmű a szakemberek számára, hogy a fejlábúakat szándékosan vették célba társaik, vagy rosszkor voltak rossz helyen. Ennek kiderítése érdekében a kutatók visszamentek az ausztráliai Jervis-öbölbe, ahol nagyszámú sydney-i polip (Octopus tetricus) él - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az újabb felvételek készítése és alapos tanulmányozása révén a szakemberek megállapították, hogy a nőstény polipok különböző típusú dobálásokat végeznek. Az üledékdarabok és kagylóhéjak dobálása a legtöbb esetben csupán azt a célt szolgálta, hogy az állatok elmozdítsák az útjukban lévő tárgyakat vagy megtisztítsák a terepet a fészekrakáshoz.

Néha azonban a nőstények egyértelműen megpróbálták megdobálni a közelükben lévő hímet, általában olyat, amelyik párosodni próbált velük. Az egyik nőstény például tízszer egymás után dobált meg hordalékkal egy hímet.

Maga a "dobó mozdulat" úgy néz ki, hogy az állat megragadja a követ, hordalékot vagy mészvázat, és azt nagy erejű vízsugárral juttatja el olykor több testhossznyi távolságra.

Illusztráció: Rebecca Gelernter / forrás: biorxiv (2021)
Illusztráció: Rebecca Gelernter / forrás: biorxiv (2021)

A bioRxiv szerverre feltöltött tanulmányukban a szakemberek megállapították, hogy a hímek gyakran megpróbálnak kitérni a feléjük "repülő" tárgyak elől, és az esetek nagyjából felében ez sikerül is nekik.

A felvételekből az is kiderült, hogy a puszta "takarítást", illetve a hímek elrettentését szolgáló dobó mozdulatok különböznek egymástól.

Megfigyeltek például egy nőstényt, amely az egyik karja segítségével frizbiként hajított el egy kagylóhéjat.

Érdekes módon azonban egyetlen olyan esetnek sem voltak a szemtanúi, amikor a hímek visszadobtak volna bármit az őket célba vevő nőstények felé.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×