eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma
A Magyar Tudományos Akadémia székháza Budapest V. kerületében, a Széchenyi István tér 9. alatt. Az épület neoreneszánsz stílusban épült, tervezője Friedrich August Stüler. A kivitelezés 1862 tavaszán kezdődött Ybl Miklós és Szkalnitzky Antal vezetésével. A felavatásra 1865. december 11-én került sor. MTVA/Bizományosi: Váli Miklós  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Váli Miklós

Karikó Katalin is előadást tart az MTA közgyűlésén

A járvány miatt online tartja meg 194. rendes közgyűlését az MTA. Az akadémia legfőbb döntéshozó testületének május 3-án kezdődő tanácskozásán elnöki beszámoló, díjátadó, tudományos előadások és határozathozatalok is szerepelnek.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 194. közgyűlésének ünnepi ülésén az elnöki köszöntő után Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense tart előadást, amelyet az MTA YouTube-csatornáján minden érdeklődő élőben követhet.

A hagyományokhoz híven az ünnepi ülésen adják át az MTA díjait, egyebek mellett az Akadémiai Aranyérmet és az Akadémiai Díjakat, valamint kihirdetik a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díj 2020. évi nyertesét - közölte az MTA szerdán az MTI-vel.

Délután zárt munkaközgyűléssel folytatódik az ülés. Napirenden szerepel több elnöki és főtitkári beszámoló, valamint a Magyar Tudományos Akadémia alapszabályának és ügyrendjének módosítása.

Az első nap végén a közgyűlési tagok Balázs János zongoraestjét hallgathatják meg élő online közvetítésben.

Május 4-én reggel zárt munkaközgyűléssel folytatódik a tanácskozás, amelynek napirendjén szerepel a 2022. évi tagválasztás előkészítése is.

A délelőtti munkaközgyűlést követően a kutatási témák kerülnek előtérbe. 2016 óta hagyomány, hogy a különböző tudományterületek képviselői tartanak tudományos előadásokat legújabb eredményeikről. Ezúttal Lovász László matematikus, az MTA rendes tagja, az MTA korábbi elnöke, valamint Kusz Veronika zenetörténész, Bolyai-ösztöndíjas kutató előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Lovász László Nagy hálózatok: elmélet és gyakorlat, Kusz Veronika "Közhelyek és vallomások. Ciklusszervezési stratégiák Dohnányi Ernő műveiben" címmel tart előadást. Az előadások után Dohnányi A-dúr és Desz-dúr vonósnégyesét adja elő a Dohnányi Quartet.

A közgyűlési események sora délután 16 órakor a Külső Tagok Fórumával folytatódik, ahol átadják az idei Arany János-díjakat és Arany János-érmet.

Az MTA közgyűléséhez kapcsolódva immár ötödik alkalommal rendezik meg a Fiatal Kutatók Fórumát. A május 5-i esemény fő témája a kvantitatív értékelés a tudományban. Előadást tart Barabási Albert-László hálózatkutató, az MTA külső tagja.

Online tartják meg a közgyűléshez kapcsolódó programjaikat az MTA tudományos osztályai is. A részletes program az akadémia honlapján olvasható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×