eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egészségügyi dolgozó egy a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szerrel kezelt beteg mellett a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Újabb gyógyszert tesztelnek itthon koronavírusos betegeken

Az ivermectint több helyen alkalmazzák már a koronavírus-fertőzötteken, itthon most három kórházban kezdik meg a tesztelését középsúlyos betegeken.

Az ivermectin egy félszintetikus, széles spektrumú, makrociklikus lakton antibiotikum, melyet alapvetően az állatgyógyászatban használnak, de bizonyos trópusi parazitafertőzések esetén embereknek is adják. A közelmúltban nagy vihart kavart, hogy bár a szer koronavírus elleni hatásosságát még csak vizsgálják a kutatóintézetek, vannak országok – például Dél-Afrika –, ahol korlátozott mértékben engedélyezték az alkalmazását Covid-19 betegek esetében – írja az Index.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet decemberben adott ki közleményt róla, hogy az ivermectin sem Európában, sem az USA-ban nem rendelkezik SARS-CoV-2-es koronavírus okozta betegség kezelésére vonatkozó terápiás javaslattal. Ettől függetlenül Magyarországon a Dél-Pesti Centrumkórházban és az Országos Pulmonológiai Intézetben is elkezdődtek azok a kutatások, melyek a hatóanyag koronavírus elleni hatásosságát vizsgálják.

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere legfrissebb videoüzenetében azt mondta, az ivermectint parazitaellenes indikációval több milliárd esetben használták, és igen kevés mellékhatást, kóros hatást jelentettek. Számos országban nem csak a koronavírus megbetegedés kezelésére, hanem a megelőzésére is használják. A szer hatásossága a Covid-19-fertőzés ellen megalapozott, ám mivel a teszteredmények fejlődő országokból származnak, megbízhatóságuk és ellenőrizhetőségük kétségeket ébresztenek. Sem az optimális adagolást, sem a célcsoportot illetően nincsenek egyértelmű adatok.

Kásler Miklós megjegyezte, egy USA-ban készült retrospektív tanulmány szerzői arra következtettek, hogy az ivermectin beadása csökkenti a halálozást. A vizsgálat módszertana viszont több szempontból kifogásolható. Egy frissebb, szintén retrospektív spanyol vizsgálat viszont a szer hatástalanságát mutatta ki.

Jelenleg 31 klinikai vizsgálat folyik az ivermectin hatásosságának megállapítására. Ezeknek egy része Magyarországon zajlik, a Korányi Kórház, a Dél-Pesti Centrumkórház és a Debreceni Egyetem is dolgozik a mellékhatások és a hatásosság feltérképezésén. Az OGYÉI engedélyével bevonják a vizsgálatba a három intézményben a középsúlyos, kórházban ápolt betegeket. A gyógyszereket elkezdték kiszállítani a centrumokba, és a betegek kiválasztása is elindult.

Ezzel párhuzamosan tervezik a másik kutatást: ebben az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes pácienseket vizsgálják majd a kórházak. Ennek a protokollját most nyújtják be az OGYÉI-nek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×