eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az ausztráliai Új-Dél-Wales állam rendőrsége által közreadott képen a rendőrség nyomozói védőöltözetet vesznek fel, mielőtt felszállnak a Ruby Princess brit-amerikai üdülőhajóra Wollogong kikötőjében 2020. április 8-án. A rendőrség gyilkossági csoportja nyomoz az óceánjáró ügyében, amelynek 2700 utasát márciusban egészségügyi ellenőzés nélkül engedték partra szállni. Azóta az utasok közül 15-en meghaltak koronavírus-fertőzés miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Az ausztráliai Új-Dél-Wales állam rendőrsége

Egy antivirális szer mintha azonnal megállítaná a fertőzés továbbadását

A korábban más vírusfertőzések kezelésére kifejlesztett készítmények sorát használhatjuk a jövőben a koronavírus gyógyítására: a remdesivir és a favipiravir után most a molnupiravir is klinikai kísérletek alanya, hogy kiderüljön, valóban olyan hatékony-e.

Eredetileg az influenza kezelésére fejlesztették ki, most azonban abban reménykednek az orvosok, hogy fertőzési láncolatokat vághatnak el vele: a molnupiravir nevét is érdemes lehet megjegyezni.

A Scientific American cikke szerint a szer is egyike azoknak az "újrahasznosított" gyógyszereknek, amelyek eredetileg másféle betegség kezelésére voltak használatban, ám most a SARS-Cov-2 elleni küzdelemben is érdemes bevetni őket. A molnupiravir szájon át használatható gyógyszer, amely hatását azáltal fejti ki, hogy

másolási hibákat iktat be a vírus RNS-ének replikációja során

- írja a Medscape. Jelenleg a harmadik fázisú klinikai tesztek során vizsgálják, hogy ezt a hatást emberben is képes-e kifejteni. Az influenza terjedését ennek a működési elvnek mentén képes leállítani, s most azt remélik, a koronavírussal sem lesz ez másképp.

A gyógyszerrel kapcsolatosan egérkísérletek már bebizonyították, hogy két másik koronavírus, a SARS-CoV és a MERS-CoV esetén képes megóvni a kísérleti állatokat a súlyos tüdőbetegség kialakulásától. A Észak-Karolinai Egyetem kutatóinak áprilisban publikált eredményeire felfigyeltek mások is, majd a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte a gyógyszer koronavírussal kapcsolatos klinikai tesztjeit, melyekhez később a Merck gyógyszergyár is csatlakozott. A kísérletek eredménye a jövő év elejére várható, a tesztekbe kórházban kezelt és otthonukban lábadozó koronavírusos betegeket egyaránt bevontak.

Egerek mellett görényeken is tesztelték

már korábban a molnupiravir hatékonyságát: ezekkel az állatokkal gyakran végeznek kísérleteket emberi koronavírus-gyógyszerekkel kapcsolatosan. Richard Plemper, az állatkísérleteket végző molekuláris virológus és biokémikus úgy találta, a molnupiravir képes megállítani a koronavírus továbbterjedését.

"Ha a görényekben mutatott eredmény hűen tükrözi azt, amire a gyógyszer emberek esetében képes, akkor feltételezhetjük, hogy képesek leszünk fertőzési láncokat megállítani. Ez mindent megváltoztathat"

- vélekedik Plemper. Abban bíznak, hogy egyetlen nap alatt sikerül teljesen megállítaniuk a szerrel a koronavírus replikációját és túlélését, így várakozásokon felüli gyorsasággal tudnak fellépni egy fertőzési lánc megszüntetésének érdekében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×