eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által 2019. március 8-án közreadott képen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajója dokkolni készül a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljához március 3-án. A Dragon március 8-án, hatnapos tesztrepülés után levált a Föld körül keringő állomásról, és visszaindult a bolygóra. Az Atlanti-óceán vizébe fog megérkezni, ahol a GO Searcher nevű hajó várja majd.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA – képünk illusztráció

Magyar világszabadalmat tesztelnek az űrben

Élettartamának felénél jár a december 6-án pályára állított két magyar műhold, az ATL-1 és a SMOG-P. Mindkettő folyamatosan küldi az adatokat a Földre. Az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinműsorának Temesi Ottó, az ATL-1 műhold anyagtudományi kutatását végző H-Ion Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója beszélt a részletekről.

Alapvetően elliptikus pályán halad az ATL-1 és a SMOG-P, 350-400 km távolságra a Föld felszínétől - mondta el az InfoRádióban helyzetjelentést adva Temesi Ottó, az ATL-1 műhold anyagtudományi kutatását végző H-Ion Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója.

"A sebességük 2,2 km/s, ami eléggé nagy sebességnek számít a hétköznapi sebességviszonyokhoz képest"

- tette hozzá.

A SMOG-P-ben megtestesülő eredményt a Műegyetemen jelentős munka előzte meg, a földfelszín rádiófrekvenciás szennyezettségét figyeli.

"Ennek számos szerepe van, hiszen a műholdak kommunikációjában is fontos" - indokolt.

Az ATL-1 műhold esetében egy anyagtudományi kutatás-fejlesztési eredményt tesztelnek a világűrben.

"Több szempontból is fontos,

teljesen magyar kutatás,

számos partnerral megvalósítva. Elsődleges szerepe a műholdon található akkumulátorok temperálása, szigetelése. Mivel egy ilyen műholdon nagyon kell takarékoskodni, az eszközön egy 1 milliméteres rétegről van szó, ez végzi az akkumulátor temperálását" - ecsetelte.

A szigetelőanyag 100 százalékban alumínium-oxid, az anyagcsalád újdonsága az, hogy nanostrukturált.

"Világújdonság, szabadalmaztatása folyamatban van. Nagyon sok lehetőség van benne, 1500-1800 fokon is tesztelhető akár, innentől pedig űripari alkalmazásra is kimehet" - húzta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×