INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

házasság

adat

magyarország

ensz

Életük legtöbb évét egyedülállóként töltik az emberek Magyarországon

Életük legtöbb évét egyedülállóként töltik az emberek Magyarországon

Infostart

Az ENSZ részletes globális adatbázisa alapján nemzetközi összevetésben kifejezetten későn házasodnak a magyarok.

Itthon életük első ötven évéből a férfiak néhány hét híján 35, a nők pedig közel 33 évet töltenek házastársi kapcsolaton kívül. Előbbi a negyedik, utóbbi a második legtöbb az egész világon - írta a G7.

Az ENSZ adatbázisában globális átlag nem szerepel, de jól látszik, hogy az egyes országok között komoly különbségek vannak, sőt helyenként országon belül nemenként is jelentősek az eltérések. Nem meglepő módon a fejlettebb államokban sokkal később házasodnak, mint a feltörekvőkben. Malawi az egyetlen ország, ahol a lányok 20 évet sem töltenek el egyedülállóként, de

közel két tucatnyi olyan feltörekvő ország van, ahol 25 évnél korábban házasodnak a nők.

A férfiak szinte mindenhol később nősülnek, de a földrajzi megoszlás itt is hasonló: afrikai, dél-amerikai és ázsiai országok vannak az élen.

Az itthoni számok azonban nemcsak a feltörekvő, hanem az európai államokhoz viszonyítva is magasak. Az ENSZ által rögzített adatok még a magyar Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számainál is magasabbak.

A magyarázat egyszerű: a két szervezet nem teljesen ugyanazt a mutatót teszi közzé. A KSH az első házasságkötéskor nézi az átlagéletkort (ami 2016-ban a férfiaknál kissé 32 év fölött volt, a nőknél pedig egy kicsivel 30 alatt), az ENSZ viszont az első 50 évben egyedülállóként töltött idővel számol, beleszámítva azt is, ha valaki 50 éves kora előtt elvált.

Nem ritka a válás sem itthon: az ENSZ adatai szerint 2016-ban a 45-49 éves korosztályban a nők 86, míg a férfiak 76 százaléka volt már házas, de a felmérés időpontjában kevesebb, mint 60 százalékuk élt aktuális házastársi kapcsolatban. Vagyis

50 éves kora előtt a férfiak ötöde, a nők pedig közel harmada válik el,

vagy özvegyül meg, és később sem házasodik újra.

A házasságban élők korosztályonkénti megoszlása egyébként jól mutatja, hogy a nőknél alacsonyabb az egyedülállóként töltött átlagos idő. A férfiak alig több, mint tizede nősül meg 30 éves kora előtt, a nőknél ugyanez az arány szinte a duplája, a számok pedig csak 50 év körül egyenlítődnek ki.

Ez lényegében mindenhol így van, sőt az itthon mért, nők és férfiak közötti, nagyjából kétéves életkorbeli különbség nemzetközi összevetésben nem is jelentős. Mivel a nők várható életkora lényegében mindenhol magasabb, nem meglepő, hogy a házastársi kapcsolatban ők a fiatalabbak. Így viszont az sem meglepő, hogy

idősebb életkorban sokkal magasabb az özvegyek aránya a nőknél, mint a férfiaknál.

Az ENSZ adatai szerint nálunk tízből hét 75 év feletti nő özvegy, miközben ugyanez a férfiaknál csak négyből egy. Ez az adat azért is különösen kedvezőtlen, mert ennél magasabb mutatóval csak nyolc, kivétel nélkül feltörekvő ország rendelkezik.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018