INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

tudomány

csillagászat

világűr

Másmilyen a Tejút, mint gondolták

Másmilyen a Tejút, mint gondolták

Infostart

A Varsói Egyetem Csillagászati Obszervatóriumának kutatócsoportja újrarajzolta a Tejút térképét, és kiderült, hogy nem olyan alakú, mint gondolták.

Az augusztus elején megjelent tanulmányból kiderült, hogy a Tejút korongjának hossztengelye megcsavarodott, leginkább egy fektetett S-betűt formáz. A lengyel csillagászok a Cefeida-típusú pulzáló változócsillagok segítségével megalkotott számítógépes galaxismodellel jutottak erre az eredményre - írja a Qubit.

A Tejút-térkép megrajzolásában a cefeidák egyik különleges tulajdonsága játszott kulcsfontosságú szerepet: pulzációs periódusuk és abszolút fényességük között szoros összefüggés van, távolságuk biztosan számítható a látszó és abszolút fényességük alapján.

Mintegy 3000 csillag pozíciója volt a "váz"

A kutatócsoport a varsói csillagvizsgáló adatai mellett a chilei Las Campanas obszervatórium teleszkópjának felvételeit is igénybe vette ahhoz, hogy a közel ezer pulzáló változócsillag és a Tejút több mint 2400 csillagának segítségével megrajzolják a térbeli galaxismodellt.

Az új galaxis-térkép azonban még korántsem végleges, az egyre precízebb adatokkal szolgáló megfigyelések a lengyel kutatók szerint újra és újra átrajzolják majd a Tejút-modelleket.

Ha valaki szeretné megnézni a csillagászok által megalkotott Tejút-térképet, az tekintse meg az alábbi videót:

Nyitókép: J. SKOWRON/OGLE/ASTRONOMICAL OBSERVATORY, UNIVERSITY OF WARSAW
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018