eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: J. SKOWRON/OGLE/ASTRONOMICAL OBSERVATORY, UNIVERSITY OF WARSAW

Másmilyen a Tejút, mint gondolták

A Varsói Egyetem Csillagászati Obszervatóriumának kutatócsoportja újrarajzolta a Tejút térképét, és kiderült, hogy nem olyan alakú, mint gondolták.

Az augusztus elején megjelent tanulmányból kiderült, hogy a Tejút korongjának hossztengelye megcsavarodott, leginkább egy fektetett S-betűt formáz. A lengyel csillagászok a Cefeida-típusú pulzáló változócsillagok segítségével megalkotott számítógépes galaxismodellel jutottak erre az eredményre - írja a Qubit.

A Tejút-térkép megrajzolásában a cefeidák egyik különleges tulajdonsága játszott kulcsfontosságú szerepet: pulzációs periódusuk és abszolút fényességük között szoros összefüggés van, távolságuk biztosan számítható a látszó és abszolút fényességük alapján.

Mintegy 3000 csillag pozíciója volt a "váz"

A kutatócsoport a varsói csillagvizsgáló adatai mellett a chilei Las Campanas obszervatórium teleszkópjának felvételeit is igénybe vette ahhoz, hogy a közel ezer pulzáló változócsillag és a Tejút több mint 2400 csillagának segítségével megrajzolják a térbeli galaxismodellt.

Az új galaxis-térkép azonban még korántsem végleges, az egyre precízebb adatokkal szolgáló megfigyelések a lengyel kutatók szerint újra és újra átrajzolják majd a Tejút-modelleket.

Ha valaki szeretné megnézni a csillagászok által megalkotott Tejút-térképet, az tekintse meg az alábbi videót:

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×