INFORÁDIÓ 
2020. január 29. szerda
Adél

antarktisz

navigáció

jégtakaró

olvadás

Szomorú rekord az Antarktiszon

Szomorú rekord az Antarktiszon

InfoRádió / MTI

Egyre nehezebben tudnak navigálni az Antarktiszon, mert folyton változnak a jégviszonyok. Idén volt a legkisebb a déli sarki tengeri jég téli kiterjedése a műholdas megfigyelések kezdete óta - közölték kutatók egy ausztráliai nemzetközi konferencián. Megjelentek viszont a kereskedelmi hajók.

Szeptember 12-én jegyezték fel a legkisebb, 18,013 millió négyzetkilométernyi téli jégkiterjedést az

Antarktisz térségében.

Jan Lieser, az Antarktiszi Klíma- és Ökológiai Kutatóközpont munkatársa hangsúlyozta, hogy három éve még soha nem látott méretűre hízott télen a déli sarki tengeri jég kiterjedése. "Úgy tűnik, hogy idén mindkettő, a nyári minimum és a téli maximum jégkiterjedés is rekordalacsony méretet öltött az Antarktisz térségében" - hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy március elsején a nyári tengeri jég kiterjedése 2,075 millió négyzetkilométer volt.

Az ausztráliai Hobartban folyó nemzetközi tanácskozás résztvevői megvitatják, miként lehetne javítani a navigációs szolgáltatásokat a térségben az egyre kiszámíthatatlanabbá váló jégviszonyok közepette.

A kiszámíthatatlan jégviszonyok mindenféle "fejfájást" okoznak az Antarktiszon dolgozó tudományos köröknek és a nekik utánpótlást szállító cégeknek.

Sokkal megbízhatóbb térképezési és előrejelzési módszerekre van szükség ezen körülmények között

- magyarázta Lieser.

Elmondta, hogy miközben a jégkiterjedésben gyorsan zajló változások mennek végbe, egyre több kereskedelmi hajó jelenik meg a térségben. Tavaly mintegy 50 tengerjáró 35 ezer utast vitt a fagyott kontinensre.

"Az elmúlt években számos magán- és kereskedelmi hajót láttunk az antarktiszi jégben elakadva, ami költséges mentési munkálatokat tett szükségessé, és hátráltatta a térségben folyó tudományos kutatásokat" - tette hozzá Lieser.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018